donderdag 11 januari 2007

Jaaroverzicht (4)

Oktober

De crisis tussen Georgië en Rusland escaleert, wanneer Tbilisi Russische spionnen ontmaskert en van het hele gebeuren een show maakt. Poetin vergelijkt Saakasjvili met Beria. Rusland opent een heksenjacht op etnische Georgiërs en sluit de grenzen met het buurland. Wij hebben moeite om de "terroristenstaat" te verlaten.

Onafhankelijk journaliste Anna Politkovskaja wordt doodgeschoten in de portiek van haar flat. Ze gold als een dappere strijder tegen onrecht in de Russische samenleving en kreeg vooral bekendheid met haar onthullende verhalen vanuit het door oorlogen verscheurde Tsjetsjenië. In september werd bankier Andrej Kozlov doodgeschoten, het begin van een hele reeks moorden.

Na Bush in Sint-Petersburg ziet ook Poetin een werkende microfoon over het hoofd. Hij zegt jaloers te zijn op de Israëlische premier Ketsav, omdat die 'wel tien vrouwen aan kan'. Katsav is aangeklaagd wegens verkrachting.

November

De Litvinenko-zaak: whodunit? Een radicale maar tamelijk ongevaarlijke overloper overlijdt na te zijn vergiftigd door 'een kleine atoombom'. Voer voor complottheorieën en de wildste beschuldigingen. Door heel Europa ligt een spoor van polonium. Poetin leidt imagoverlies, maar heeft hij er wel iets mee te maken? Wil de echte moordenaar nu opstaan?

December

De Vader aller Turkmenen (op de foto naast een Britse katoenliefhebber) overlijdt. Hij laat een waslijst van absurde wetten achter.

Geen opmerkingen: