donderdag 11 januari 2007

Oliecrisis en limoenvinaigretten

Allereerst - nogmaals - de beste wensen voor 2007 en excuses voor de radiostilte, die een week langer duurde dan gepland.

Wat is er in de afgelopen twee weken gebeurd? Terwijl ik bij Jef aan de geconfeite zalm met avocadocrème en limoenvinaigretten zat, ging Wit-Rusland op de laatste dag van het oude jaar om twee minuten voor twaalf ter elfder ure akkoord met een hogere prijs voor gas uit Rusland. Maar ik geloof niet dat er champagne werd gedronken in Minsk, toen wij tijdens de cannelloni van venkel met gegrilde grietfilet op het nieuwe jaar toostten.

Wit-Rusland eiste een vergoeding voor doorvoer van Russische olie en toen die uitbleef, tapte het vrolijk wat olie af als compensatie. Meer dan een jerrycan: 79 miljoen liter volgens de Russen, die de oliekraan resoluut dichtdraaiden.

Europa stond weer eens op zijn achterste benen om het Kremlin te vervloeken. Vreemd. Waarom krijgt Poetin minder vertrouwen en steun dan de man die paria is in heel Europa, de laatste dictator van het continent wordt genoemd en de sluiting van de oliepijpleiding uitlokte: Aleksandr Loekasjenko. Bewust een oliecrisis uitlokte bovendien, in de verwachting dat Europa schande zou spreken van de Russische maatregel. Hoe voorspelbaar is de EU...

5 opmerkingen:

coen van zwol zei

ha je bent er weer! Welkom!

Remco Reiding zei

Hartelijk dank! It's good to be back!

Anders zei

Tja... heeft Rusland Wit-Rusland ooit afdoende gecompenseerd voor alle ( economische ) schade door de Tsjernobyl-ramp ? Natuurlijk blijft Loeka een boef, maar nu dacht hij eindelijk eens een pressiemiddel te hebben tegen de grote ( inmiddels boze ) buurman... Niet dus.

Natasha en Frans zei

@anders;

Tsjernobyl?
Mis ik iets?
Volgens mij ligt Tsjernobyl in de Oekraïne, maar ik zal het wel mis hebben!!!!!!!!!

Remco Reiding zei

Straling houdt niet op bij de grens en (dus) is Wit-Rusland ernstig getroffen (de wind waaide naar het noorden). Grenzen zijn iets wat mensen hebben bedacht, net als kernenergie overigens.