donderdag 30 november 2006

Interview Litvinenko

Interview uit 2004, onderdeel van de Tegenlicht-uitzending De weg naar het Kremlin, van Jos de Putter.

Litvinenko spreekt over zijn motieven in opstand te komen tegen de leiders van zijn land. Alleen eh... ik vraag me af... als zijn vriend Sergej na terugkeer uit Tsjetsjenië in een tent woonde, hoe kon hij hem dan bellen?

5 opmerkingen:

Ton zei

Remco vraagt zich af hoe Litvinenko een vriend kon bellen die in een tent woont. Ik zou zeggen: op een stuk of wat manieren. (1) De vriend had een mobiel. (2) Het was een permanente tent met vaste lijn. (3) De vriend was niet thuis, en belde L. zelf. (4) De vriend was in het huis van anderen, belde heel kort om het nummer door te geven (naar buitenland bellen is duur) of stuurde daarover ander bericht (naar buitenland bellen kan gevaarlijk zijn), zodat L. kon bellen. Etcetera.
Mijn punt is, beste Remco, dat je vraag in deze contekst een verdachtmaking aan het adres van L. is, die zich niet kan verdedigen daartegen. Misschien de vraag maar weghalen?

Remco Reiding zei

Dank voor de suggestie, maar nee, ik laat het zo staan.

Evelyne Tillie zei

Hoi Remco,
Toen ik het filmpje bekeek, viel het me meteen op dat er een fout in de vertaling zit. Litvinenko zegt dat zijn vriend Sergej hem belde (on mne pozvonil), niet andersom. Hij zegt het twee keer, maar het is twee keer verkeerd vertaald. Beetje slordige ondertitelaar.
Maar om een antwoord op je vraag te geven: misschien was Sergej bij iemand anders en belde vandaaruit? Of hij heeft wat legerapparatuur uit Tsjetsjenie meegenomen en gebruikte die ;), wie weet.

Remco Reiding zei

Alles is mogelijk natuurlijk. Het viel mij gewoon op. Eerste gedachte: gek, hij is er vreselijk aan toe, woont in een tent, maar wel met telefoon.

Jullie hebben natuurlijk afdoende verklaringen gegeven. De meeste had ik natuurlijk zelf ook al bedacht.

Wat me wel opvalt: verdachtmakingen aan het adres van Poetin en de FSB zijn geen enkel probleem, maar kom niet aan de (radicale en soms dubieuze) dissidenten, die zijn heilig. Of heb ik het mis?

bar-restaurant Zodiac zei

nee Remco, je hebt volkomen gelijk. Als de (gemiddelde) Westerse/Engelse journalist iets schrijft wordt dat meestal klakkeloos aangemnomen. Laten we aub doorgaan met kritisch te zijn op iedereen totdat het moment van de volledige waarheid er is!