vrijdag 22 december 2006

Jaaroverzicht (1)

Op dit blog schreef ik het afgelopen jaar geregeld over belangrijke gebeurtenissen in Rusland en omstreken. Hierbij het eerste deel van mijn jaaroverzicht: januari t/m maart.

Januari

Rusland draait hartje winter de gaskraan voor Oekraïne dicht na een conflict over prijsverhoging. Leveranties aan grote delen van Europa stokken. De gasoorlog leidt tot grote verontwaardiging, twijfels over de betrouwbaarheid van Rusland als leverancier en zorgen over de inzet van energie als politiek wapen (wordt Oekraïne gestraft voor zijn pro-westerse koers?). Oekraïners vermaken zich met eieren gooien naar Poetin, Russen gaan intussen lekker zwemmen bij -30.

Het eerste spionageschandaal van het jaar (Georgië en Litvinenko volgen). Britse spionnen zouden via een supersonische steen communiceren en zo heimelijk geld overmaken naar NGO's. "Toevallig" wil Rusland een wet aannemen die het werk van dergelijke organisaties bemoeilijkt (uiteindelijk krijgen vrijwel alle NGO's - dankzij buitenlandse druk? - een nieuwe registratie).

Februari

Artsen amputeerden zijn benen en genitaliën. De mishandeling van rekruut Andrej Sytsjov stelde de vaak gruwelijke ontgroening (dedovsjtsjina) in het Russische leger aan de kaak.

Het dak van de Basmannymarkt stort in: tientallen sterven. Ik zie opnieuw hoe in Rusland met de doden (en de levenden) wordt omgesprongen (foto's hier).

Maart

Hoop op een revolutie in Wit-Rusland bleek ijdel. In Minsk hing een intimiderende sfeer: ik maakte kennis met zwarte leren jassen, sprak er met provocateurs en ontving een vreemde sms. Loekasjenko, de laatste dictator van Europa, won. Met meer dan tachtig procent van de stemmen.

Wat een contrast met de verkiezingen in Oekraïne, waar ik een kleurenzee van campagnemateriaal en verkiezingskoorts aantrof! Na lang gesoebat tijdens coalitieonderhandelingen kwam de boeman van 2004, Janoekovitsj, als winnaar uit de bus.

Geen opmerkingen: