dinsdag 7 november 2006

Crisis in Schaapherderland (3)

Echt rustig is het nooit geworden in mijn geliefde Schaapherderland. Vandaag liep een betoging van de oppositie echter uit op geweld. De politie greep in met waarschuwingsschoten en traangas. De protesten richten zich tegen president Koermanbek Bakijev, de gevallen held van de "tulpenrevolutie" die - zo wordt steeds duidelijker - geen echte volksopstand was.

Bakijev wordt van alles en nog wat verweten. Hij heeft nauwelijks democratische hervormingen doorgevoerd, economisch staat het land er nauwelijks beter voor en zijn familieleden zouden allemaal een mooie post hebben gekregen. Ik herinner me nog goed hoe één van Bakijevs broers theatraal vertelde dat hij nóóit aan vriendjespolitiek zou doen, want hij had zelfs zijn eigen oom ontslagen.

Inmiddels heeft Bakijev ook één van zijn broers ontslagen, maar daar kon hij moeilijk onderuit. Alle vingers wezen naar Janysh, toen de douane in Warschau in de bagage van oppositieleider Tekebajev heroïne had gevonden. Janysh, vice-directeur van de veiligheidsdienst, zou het spul persoonlijk in zijn tas hebben laten stoppen.

Daarmee maak je als president geen goede beurt na een jaar dat gekenmerkt werd door een keiharde strijd over de herverdeling van eigendommen, de moorden op parlementsleden en maffiabazen (in dit geval meestal synoniem) en bloedige gevangenisopstanden. Berbertje moet hangen, vindt de oppositie.

Meer over de tulpenrevolutie en wat die teweeg heeft gebracht, vind je hier.

Geen opmerkingen: