vrijdag 26 januari 2007

Lit-wie?-nenko


Zo gaat dat dus. Langzaam creperen van de pijn, dan sterven en vervolgens snel vergeten worden. Aleksandr Lit-WIE?-nenko dus.

Als het je nog wat kan schelen, de Britse politie weet wie het heeft gedaan. Niet Igor, maar Vladislav is De Vergiftiger. Groot nieuws dus, alleen werd niet helemaal duidelijk wie de moordenaar nou precies is, namens wie hij handelde en waarom Litvinenko dood moest.

Ook is duidelijk dat Andrej Loegovoj al een poloniumspoor achterliet in een restaurant, voordat hij Litvinenko ontmoette.

Leuker is een nieuwe dode in het complot: de Russische diplomaat Igor Ponomarjov (zie foto), die twee dagen voor de vergiftiging van Litvinenko stierf. Het Duitse Focus had begin deze maand de primeur en The Sun deed er nog een schepje bovenop.

Ponomarjov, de ambassadeur van Rusland bij de International Maritime Organization, zou Scaramella ontmoeten. De Italiaan noemt zich nucleair deskundige, en vooral als het gaat om dumpen van nucleair materiaal in zee, maar wordt in Italië vervolgd voor illegale wapenhandel (handel in nucleaire wapens?). Scaramella ontmoette Litvinenko, die dezelfde avond ziek wordt en later overlijdt. Ook Scaramella raakt besmet met een nucleair middeltje: polonium-210. Toeval?

Het doet me allemaal denken aan wat een deskundige collega me een paar maanden geleden voorlegde. Dat was ongeveer dit: ,,De komende maanden zullen we steeds meer te weten komen. En hoe meer we weten, hoe minder we ervan begrijpen.''

1 opmerking:

Anders zei

'Wolf eet Hond' al gelezen ?