zondag 10 december 2006

Huurmoordenaar Igor Vlasov

Bestaat Igor de Verschrikkelijke, ook wel Igor The Assassin of Igor The Poisoner genoemd, echt? Of is zijn naam de wereld in geholpen om iemand verdacht te maken?

The Observer noemde hem slechts Igor, de Italiaanse kranten geven zijn volledige identiteit prijs: Igor Anatoljevitsj Vlasov. Hij is 46 jaar, oud-FSB'er, een beetje kreupel (rechterbeen!), spreekt Engels en Portugees en is een bekwaam judoka.

Zijn naam doet Russen (en mij) denken aan de bekendste verrader van de Tweede Wereldoorlog: Andrej Vlasov. Als Igor The Assassin niet echt bestaat, dan zal die naam niet voor niets zijn gekozen.

In het Kremlin zit een 46-jarige oud-FSB’er die Igor heet, Engels en Portugees spreekt en een cruciale rol speelt in de strijd om de opvolging van president Poetin: vice-chef van de presidentiële staf Igor Setsjin. Poetin zelf is een uitstekend judoka, Setsjin wellicht ook.

,,Ik geloof niet dat dit puur toeval is’’, zegt analist Stanislav Belkovski. De Sovjetunie had veel spionnen in de voormalige Portugese kolonie Angola. ,,Misschien hebben Setsjin en Vlasov samen gediend in Angola of probeert iemand Setsjin verdacht te maken.’’

Belkovski was degene die twee weken geleden de aandacht vestigde op de volgende mogelijke complottheorie: de liberale clan rond presidentskandidaat Dmitri Medvedev zou met de moord op Litvinenko de rivaliserende clan van "siloviki" rond Setsjin zwart willen maken. De strijd om de macht (Poetin zegt in 2008 af te treden) is met andere woorden begonnen.

Ben benieuwd of Belkovski gelijk heeft.

Geen opmerkingen: