dinsdag 5 december 2006

Litvinenko: cirkeltje rond?

Even terug in de tijd. Roman Tsepov werkte als lijfwacht voor Poetin, toen deze locoburgemeester van Sint-Petersburg was. Poetin was belast met corrupte sectoren als casino's en haven, Tsepov gold als de man die de centen moest innen. Een beetje zoals in The Godfather, zou je zeggen.

Op 24 september 2004 overlijdt Tsepov op mysterieuze wijze. Artsen denken aan een stralingsziekte, een overdosis chemokuren. De exacte doodsoorzaak is nooit vastgesteld, maar alle symptomen komen overeen met de ziekte van Litvinenko. Tsepov claimde tot aan zijn dood nog altijd goede contacten te hebben met de ‘Petersburgse siloviki', de sterke mannen ((ex-)geheim agenten) uit de tweede hoofdstad die onder Poetin massaal de belangrijke regerings- en overheidsfuncties hebben ingenomen.

Enkele dagen eerder is op het politiebureau Aleksandr Poemane door agenten doodgeslagen. Zijn vrouw herkent zijn lichaam niet. Poemane was gearresteerd in een auto vol explosieven. Hij bereidde een terroristische aanslag voor, zeggen de autoriteiten. (Het is de maand van de schoolgijzeling in Beslan.)

Op 10 april 2005 worden de FSB-generaal Anatoli Trofimov (65) en zijn 28-jarige vrouw doodgeschoten in Moskou als het echtpaar uit hun Jeep Cherokee stapt. Trofimov is een gewezen dissidentenjager die opklimt tot tweede man van de FSB. Hij geldt als een mannetje van Korzjakov, de machtige lijfwacht van president Jeltsin. Met diens val is ook Trofimovs loopbaan bij de FSB voorbij, maar hij blijft zaken doen en onderhoudt contact met Litvinenko.

Op 21 april 2005 trekt parlementslid Viktor Iljoechin de aandacht met de volgende beweringen: De arrestatie van Poemane had niets te maken met een terroristische aanslag. Hij was een huurmoordenaar van de Petersburgse 'siloviki' die was ingehuurd door Tsepov om Trofimov te vermoorden. Dat is uitstel van executie gebleken.

Dan naar het heden.

Op 1 november 2006 wordt oud-spion Aleksandr Litvinenko vergiftigd, vermoedelijk in of nabij een sushibar. In dat restaurant spreekt Litvinenko met Mario Scaramella. Is hij een charlatan? Hij wordt er in Italië van verdacht als medewerker van het ‘Mitrochin Comité’ in dienst van Berlusconi te hebben meegewerkt aan een poging de huidige premier Romano Prodi als KGB-spion zwart te maken. Scaramella’s enige bron voor die aantijging? Wijlen Litvinenko. En de bron van Livinenko? Wijlen generaal Trofimov.

Dan meldt Viktor Iljoechin, het communistische Doema-lid zich weer. Op 21 november 2006 oppert hij dat Litvinenko mogelijk door de FSB is vergiftigd. Hij verwijst naar de nieuwe wet voor terrorismebestrijding die het wettelijk mogelijk maakt staatsvijanden in het buitenland te vermoorden als de staatsveiligheid in het geding is. Hij is de enige hooggeplaatste politicus (Iljoechin is vice-voorzitter van de parlementscommissie voor veiligheid) die zich aan die uitspraak waagt.

Op 23 november 2006 sterft Litvinenko. Minder grote krantenkoppen krijgt op dezelfde dag de dood van Jekaterina Allachverdieva, geboren Iljoechina. Juist, de dochter van Iljoechin. Ze komt met haar man en chauffeur om tijdens een auto-ongeluk. Toeval? Zeg het zelf maar.

Dubieuze connecties, vuile zaakjes en dunne dwarsverbanden. Google zelf maar eens wat met al deze namen, combineer en recombineer. Meer dan een mand losse eindjes heeft u na afloop niet.

(In samenwerking met Coen van Zwol)

(Foto's van boven naar onder: Tsepov, Poemane, Trofimov, Scaramella, Iljoechin en Litvinenko.)

Geen opmerkingen: