woensdag 6 december 2006

Op bezoek bij de Britten (1) - Olifant

Voor de tweede keer in een jaar leek het alsof een enorme, stinkende olifant in de Britse residentie in Moskou stond. Ik heb het deze keer met eigen ogen gezien, als genodigde van een boekpresentatie.

Het spionageschandaal rond een in Moskou gevonden steen lijkt al weer vergeten nu iedereen zich richt op de zaak-Litvinenko. Toch is het minder dan een jaar geleden dat een modern snufje communicatie vermeende Britse spionnen in Moskou in verlegenheid bracht. Nick Paton Walsh van The Guardian schreef destijds over zijn bezoek aan een ambassadefeestje:

It was as if there was, standing in the middle of the gaggle, a huge, odorous elephant breathing down our necks, forcing us against the ornate, high-rent walls of the diplomatic residence. But no matter how much Merlot flowed, the bizarre refrain was still: "What elephant? There is no elephant."

Gisteren was ik zelf op bezoek in de residentie van de Britse ambassadeur in Moskou Anthony Brenton. Deze keer werd het bestaan van het reusachtige beest niet ontkend. ,,We hebben dit jaar een heleboel interessante gebeurtenissen, ja'', zei Brenton met onderkoelde humor. Valt er nog meer te verwachten? ,,Ik hoop het niet.''

Geen opmerkingen: