zondag 26 november 2006

78 doden, dus niets aan de hand

We gingen dus in het stadje Rzjev kijken hoe erg het is gesteld met alcoholisme in de provincie en of er werkelijk een epidemie is. De conclusies: heel erg en min of meer.

Natuurlijk klopt het dat tienduizenden Russen zich jaarlijks dooddrinken. En ja, er is sprake van een epidemie, maar alleen van doden als gevolg van giftige hepatitis, niet van alcoholvergiftigingen in het algemeen, laat staan van alcoholdoden in het algemeen.

In het ziekenhuis waren we niet welkom. De dialoog met de verpleegster die de hoofdarts journalistiek bezoek moest besparen, verliep ongeveer zo:

,,Er is niets aan de hand, alles is al voorbij.''
,,42 doden, noemt u dat niets?!''
,,Wie zegt dat er 42 doden zijn gevallen?'' (Later bleek: al 78 doden.)
,,Dat is algemeen bekend.''
,,U moet bij de crisisstaf zijn.''
,,Een crisisstaf? Maar waarom een crisisstaf als er niets aan de hand is?''


Rzjev reageerde buitengewoon daadkrachtig. In de staf namen plaats: de burgemeester, een loco-burgemeester, nog een loco-burgemeester. Het voltallige college dat toch al aan de touwtjes trekt, zou je zeggen. Maar nee, ook de procurator schoof aan, de hoofdagent van politie en - voor alle zekerheid - de chef van de brandweer.

Het is me een raadsel waarmee de brandweer kan helpen, maar misschien hebben ze het woord voor illegale alcohol, paljonka ofwel vuurwater, iets te letterlijk genomen.

Geen opmerkingen: