dinsdag 18 juli 2006

G8: leiders en lijders (2)

7. George W. Bush (Verenigde Staten)
Cijfer: 4,5
Vroeg om een afstraffing en kreeg die ook van de Russische leider Poetin, die een puike voorzet moeiteloos binnenkopte. Bush suggereerde dat Rusland een voorbeeld moest nemen aan de democratische ontwikkelingen in het in chaos verkerende Irak. Nee, dankje, zei Poetin. Zó'n democratie hoeven we niet.

Maakte zich nog een tweede keer belachelijk door een microfoon over het hoofd te zien en scheldend zijn beklag te doen over Syrie en Kofi Annan (zie eerder). De woorden van Bush die het meeste zijn blijven hangen, zijn daardoor "shit" en "Yo Blair".

Moest water bij de wijn doen om tot een gezamenlijke verklaring over de crisis in het Midden-Oosten te komen: Syrie en Iran werden niet geidentificeerd als boosdoeners. Won een puntje terug doordat de door de Amerikanen gewraakte term staakt het vuren evenmin werd genoemd.

Maakte al met al niet de indruk de leider te zijn van het meest dominante land ter wereld. En in je korte broek op een mountainbike rondrijden, is wel een heel opzichtige manier om je ontspannenheid te laten blijken.

Geen opmerkingen: