dinsdag 18 juli 2006

G8: leiders en lijders (3)

6. Jacques Chirac (Frankrijk)
Cijfer: 5
Zijn eloquentie - ook nog eens in de mooiste taal ter wereld - en zijn non-verbale communicatie roept bewondering op. Als Chirac spreekt, dan spreekt er ook iemand. Maar eh... zou Bush op hem hebben gedoeld, toen hij zei dat hij het wel uit zijn hoofd zou doen, omdat sommige andere wereldleiders al zo graag het woord voeren? De woordvoering tijdens de besprekingen over de crisis in het Midden-Oosten zag er volgens een collega min of meer als volgt uit: Poetin, Chirac, Bush, Merkel, Chirac, Koizumi, Chirac, Poetin, Chirac, Prodi, Chirac etc.

En dan de inhoud... Als de leiders net een verklaring hebben afgegeven over het Midden-Oosten en je vertelt dat je eigenlijk niet weet wat er precies in staat, dan maakt dat geen beste indruk. Dat geldt evenmin, wanneer je zegt dat iedereen aandringt op een staakt het vuren, terwijl die term nu juist uiterst zorgvuldig is vermeden.

Misschien is het zwakke Engels van Chirac een probleem? Het irriteerde hem immers, toen de Franse vertegenwoordiger bij de jeugd G8 (J8) in het Engels het woord nam. Dat blijft kleinzielig, zeker voor zo'n goede spreker.

Tot slot, de synchroonvertaler - gezien uiterlijk en leeftijd een Sovjetrelikwie - nam haar taak wel heel serieus. In haar hokje achter in de zaal vertaalde ze, volop meelevend, druk gebarend in het ritme van Chirac, zijn woorden. Het was al snel moeilijk te onderscheiden wie van de twee de echte Chirac was.

1 opmerking:

Olivier de Paris zei

Hihi, zijn Engels schijnt trouwens helemaal niet slecht te zijn. Zwaar accent uiteraard, maar goed niveau. Het is wel waar dat hij deze verfoeide taal het liefst natuurlijk geheel niet spreekt.