zaterdag 29 juli 2006

Advocaatje ging op reis (2)

Niet zo lang geleden was ik op bezoek bij Dick Advocaat en Cor Pot, de nieuwe trainers van Zenit Sint-Petersburg. Ze kwamen in Rusland terecht, "omdat de voorzitter een goed verhaal had".

Dat prachtverhaal is niet zo moeilijk te begrijpen: de Russische gasgigant Gazprom kocht de club niet zo lang geleden op en Advocaat en Pot zagen zich al terechtkomen bij het nieuwe Chelsea, dat zich met Russische petrodollars van Roman Abramovitsj een snelle weg naar de top kocht. (Abramovitsj betaalt ook een aanzienlijk deel van het fabelachtige inkomen van Guus Hiddink, de nieuwe bondscoach van Rusland. Hij heeft voldoende cash sinds hij Sibneft verkocht aan datzelfde Gazprom.)

Maar... de topvoetballers willen (vooralsnog) niet komen. Het mysterieuze, koude, maffiose Rusland schrikt af, al valt zeker in Sint-Petersburg ook een heel ander beeld te schetsen van het land. Zie mijn verhaal dat vandaag in de GPD-kranten staat.

Pot mopperde al een beetje over het uitblijven van versterkingen, toen ik hem deze week even aan de telefoon had, want Gazprom was toch bereid te investeren? Kennelijk biedt de club spelers als Lucarelli en Ze Roberto niet genoeg. Genoeg is ongetwijfeld beduidend meer dan clubs uit andere landen, waar zowel land als competitie aantrekkelijker zijn.

Zondag spelen Advocaat en Pot in Moskou. De tegenstander is Dinamo, dat de afgelopen jaren voor tientallen miljoenen investeerde, zo'n beetje de helft van de spelers van Champions League-winnaar FC Porto kocht en toch al jaren in degradatienood verkeert. Na drie keer 0-0 won Zenit afgelopen weekeinde van Torpedo: 2-1. Kunnen de Nederlandse trainers de stijgende lijn doorzetten? We weten het morgenavond.

2 opmerkingen:

Johan zei

Niet dus. Maar wel een mooi verhaal, complimenten.

Remco zei

Inderdaad: niet dus. Voor wie de Russische competitie (nog steeds) niet volgt: Zenit kwam tegen Dinamo twee keer op voorsprong, maar het duel eindigde in 2-2.