maandag 31 juli 2006

Oekraïne héél ongelukkig

Tamelijk gelukkige Oekraïner, lijkt me.
Dat de helden van de oranje revolutie er niet in zijn geslaagd Oekraïne in twee jaar tijd om te bouwen tot een paradijs, dát wisten we al. Joesjtsjenko en Timosjenko zijn Bob de Bouwer en Wendy niet. Maar zijn Oekraïners in elk geval een beetje gelukkig?

Nou, nee. Als we de University of Leicester moeten geloven tenminste. Britse deskundigen berekenden in welk land de inwoners het gelukkigst zijn. De uitkomst, beginnend bij de meest ongelukkige inwoners van deze planeet:
178. Burundi
177. Zimbabwe
176. Congo Democratic (Congo Republic is 105e, wat zegt dat over democratie???)
175. Moldavië
174. Oekraïne

De optimisten onder u kunnen er natuurlijk op wijzen dat Oekraïne het beter doet dan buurland Moldavië, dat verdeelde smokkellandje in een uithoek van Europa. Maar ik geloof niet dat dat een erg gelukkige vergelijking is.

Nee, de ranglijst klopt ongetwijfeld. Oekraïne is zeer ongelukkig. Althans: uitgaande van westerse maatstaven als gemiddeld inkomen en levensverwachting. En daar wringt de zaak. Alsof een kort leven per definitie een ongelukkig leven is... Alsof je met weinig geld niet heel veel plezier kunt hebben.

Ik stel een nieuwe ranglijst voor met andere maatstaven: aantal liters geconsumeerde wodka per dag, klassering op het WK voetbal (tamelijk belangrijk voor het geluk van de man) en aantal minnaars/minnaressen. Durf te wedden dat Oekraïne dan veel gelukkiger blijkt te zijn dan men in Leicester voor mogelijk houdt. En als Joesjtsjenko en Timosjenko elkaar even gelukkig als vroeger in de armen sluiten, dan vormen zij op termijn misschien ook weer een "Happy couple".

Geen opmerkingen: