donderdag 20 maart 2008

Raad de plaat (15)


Een makkie. In welke stad is deze plaat geschoten?

Spelregels: zie hier.
Eerdere afleveringen: zie hier.

12 opmerkingen:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
zeehond zei

almaty?

zeehond zei

almaty?

Anoniem zei

Astana (Kazakhstan), Park pobyedi

Anoniem zei

(gebouw = presidentieel administratie gebouw)

Remco Reiding zei

Astana is het juiste antwoord!

motor zei

We gaan vrolijk door ;-) met de extra raaierij.

Waar staat dit moois ?.

motor zei

Foutje.

Waar staat dit moois ?.

hardscarf zei

Het Verchotoerje-kremlin, het religieuze centrum van de Oeral en het kleinste kremlin van Rusland. Het gebouw op de achtergrond is de begin 20e eeuwse Krestovozdvizjenski-kathedraal die na de Christus-Verlosserkathedraal in Moskou en de Isaakkathedraal van Piter de grootste qua capaciteit is (althans volgens de Russische wikipedia). Wel een beetje vreemd want Verchotoerje had al aan belang ingeboet toen Demidov er zijn prive-koninkrijkje stichtte onder Peter de Grote.

motor zei

Het is inderdaad Verchoturje (Верхотурье). Maar ik dacht dat het de H. Troiski kathedraal oftewel Троицкий собор was. wikipekia WikiMapia. Ik kreeg belangstelling voor Verchoturje na het lezen van het (kleine) boekje "Fietstocht door Rusland" van Hans Metz. Hij fietst, loopt en treint o.a. van Jekatrinburg naar Verchoturje. In die tijd werd de Simeon Pelgrimsroute nieuw leven ingeblazen. Pelgrimsroute, Pad van Simeon.

Koffie woensdagavond in De Woldhoorn

motor zei

Heb die Russische WikiPedia even wat beter bekeken. Het was inderdaad niet de Троицкий собор want die staat tweehonderd meter verderop. Maar die heb ik natuurlijk ook op de plaat en ziet er zo uit. Verchoturje staat trouwens vol met prachtige kerken en kloosters.

hardscarf zei

Helaas moet ik overslaan woensdagavond (=vandaag) aangezien ik wat anders heb staan, maar meedoen is belangrijker dan winnen (de winst incasseren) ;) Overigens valt het wel een beetje mee hoor met de kerken in Verchotoerje. Ik ben er in 2006 geweest en afgezien van het Kremlin (met de kloostergebouwen) en de Troitski-kerk steekt er verder weinig boven het stadje uit, dat toch het hoofdcentrum van de orthodoxie moet zijn van de Oeral. Maar het is wel een schilderachtig plaatsje met de rivier de Toera (waarover Jermak destijds Siberië voor het eerst binnentrok) en de houten huisjes. Leuke route trouwens dat pad van Simeon. Langs Nizjnjaja Sinjatsjicha, een houten monumentendorp (welliswaar bijeengeraapt van andere plekken, maar toch). Verchotoerje werd trouwens in de 17e eeuw ook door een Nederlander op de kaart gezet zag ik in het locomotiefmuseum van Nizjni Tagil. Ik heb het kaartje (klein helaas) even op wikipedia gezet.