vrijdag 2 november 2007

Van Saakasjvili tot Soekasjvili

Michail Saakasjvili, Misja voor vrienden, gaat een moeilijke dag tegemoet. Vanmorgen vroeg stonden al honderden betogers klaar voor een demonstratie tegen de Georgische president vele uren later. De oppositie verwacht veel mensen. De schattingen van optimisten lopen op tot honderdduizend betogers.

Aanleiding voor de protesten is de arrestatie van minister Okroeasjvili (beter bekend als de man die tijdens de wijncrisis zei dat je aan Russen alles, zelfs stront, kunt verkopen.) Maar de tegenstanders van Saakasjvili klagen al langer over zijn autoritaire en populistische regeerstijl. Veel lintjes doorknippen, nauwelijks sociaal-economische verbetering voor veel Georgiërs.

Het Westen prijst de hervormingen van Saakasjvili, Rusland vindt hem maar een oorlogszuchtige Russofoob. De loepzuivere democraat Poetin vergeleek Misja al eens met Beria (en daarmee doelde hij niet alleen op diens gruweldaden). Onder grappenmakers staat hij bekend als Soekasjvili, naar het Russische woord voor teef: soeka (en Joesjtsjenko heet USjtsjenko). Tsja, zo kan het vergaan na een revolutie. Voor de één een held, voor de ander een teef.

Geen opmerkingen: