vrijdag 9 november 2007

Stop de blanco envelop

Vandaag viel bij mij gay magazine Winq in de bus. Onlangs schreef ik een verhaal voor dit fraaie tijdschrift (nu in de Winq'l) over de moeilijke situatie van homoseksuelen in Rusland. Ik had gevraagd om een neutrale envelop, want in een land als Rusland wil je niet als homo bekend komen te staan.

Maar ja, dan kunnen mijn vrienden bij de Russische posterijen natuurlijk niet vermoeden wát er in die witte envelop zit. Dus arriveerde de envelop keurig omwikkeld met een dikke laag Russisch plakband van de post. En ook in Rusland gebruikt men plakband om iets dicht te maken.

De envelop moet op raadselachtige wijze zijn open geraakt. Deze keer zat er geen quasi-verontschuldigend briefje bij ("De envelop was al open/kapot toen hij bij ons aankwam."), dus ik kan slechts gissen naar de oorzaak. Heeft de wind 'm opengerukt? Is de scherpe snavel van de Nederlandse schoonheidspostduif de oorzaak? Of controleert de migratiedienst of er geen zwartkonten het land worden binnengestuurd?

De volgende keer vraag ik wel om een envelop met het logo van Poetins Verenigd Rusland. Wedden dat die niet op inhoud wordt gecontroleerd?

Update: Ik heb de envelop nog eens bekeken en op de achterkant trof ik een stempel (zie foto). De tekst: поступило в Москва ММПО в поврежденном виде, oftewel de envelop kwam beschadigd in Moskou aan. Jaja, dat gebeurt kennelijk zo vaak dat er zelfs een stempel voor is. Bureaucratentaal voor "ik heb even naar de geheimzinnige inhoud gekeken", lijkt me.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is natuurlijk ook mogelijk dat de enveloppe in een sorteermachine beschadigd geraakt is (zoiets gebeurd wel eens). En als een mmpo het Russische equivalent van een sorteercentrum, gaan er dagelijks een paar mijoen poststukken om; dan hoeft maar een heel klein deel beschadigd te zijn en zo'n stempel is handig. En waarom zouden de organen zo duidelijke sporen achterlaten?
Met vriendelijke groet, Chris

Remco Reiding zei

Het kan natuurlijk zijn dat de sorteermachine alle reguliere post niet beschadigt en alle onbekende post en blanco enveloppen wel.

(Russische organen zijn zo arrogant geworden dat ze hun sporen niet hóeven te verbergen.)

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.