zondag 11 november 2007

Advocaatje ging op reis (23) - KAMPIOEN!

Het wonder is dan toch geschied. Dick Advocaat, Cor Pot en Fernando Ricksen zijn kampioen. Spartak Moskou, CSKA Moskou, FC Moskou, Lokomotiv Moskou, Dinamo Moskou en Torpedo Moskou hebben het nakijken. De clubs uit de hoofdstad leggen het af tegen... Zenit Sint-Petersburg.

'Piter! Piter' klonk het vanmiddag drieduizendstemmig in het tot legervesting omgebouwde knusse stadionnetje van Satoern Ramenskoje, een voorstadje van Moskou. Vele bloedfanatieke supporters waren uit Sint-Petersburg meegereisd om hun ploeg naar de titel te zingen en schreeuwen. Tienduizenden konden geen kaartje bemachtigen en moesten achter de beeldbuis plaatsnemen.

De ploeg van Advocaat hield het tot de laatste minuut spannend en dat was nergens voor nodig (maar wel zo amusant). Was Dominguez naar de kapper geweest, dan had de beker nu bij Spartak gestaan. Zijn haardos was dik genoeg om de bal bij een 0-1 stand via de onderkant van de lat van de lijn te werken in, jawel, de slotminuut.

Twee minuten later pinkte onze Kleine Generaal een traantje weg. En weer een paar minuten later vloog hij door de lucht en nog eens en nog eens (zie foto).

De enorme ontlading (en wellicht iets uit een flesje) leidde tot wat panische momenten, maar een platgedrukte en amper ademende politieagent kon de pret niet drukken. (Er staat immers al een monument voor alle stadionrampen ooit ter wereld in Rusland, dus de autoriteiten zijn bij voorbaat al gedekt.)

In Sint-Petersburg moet een onwaarschijnlijk feest zijn losgebarsten, maar toen waren de Nederlandse persmuskieten al afgedropen naar hun driekamerflatjes om zich af te vragen waarom wij de Kleine Generaal in hemelsnaam naar Rusland hebben kunnen laten vertrekken. Nu lonkt Australië, maar daar wilde Advocaat (nog) niet over praten.

Update: Meer door mij gemaakt foto's hier.

1 opmerking:

Bootsma zei

Nu wisten ze in studio voetbal al met zekerheid te melden dat Advocaat naar Australië gaat. In ieder geval, Dick, van harte.