woensdag 17 oktober 2007

Wildwaterbaan

Ik had eerder deze week het gevoel dat ik was terechtgekomen in een wildwaterbaan. Waar ik ook liep, overal kwam ik stromen regenwater en diepe of langwerpige plassen tegen. Alsof de voortdurende drab (natte sneeuw) die uit de lucht kwam vallen niet genoeg was.

De overvloed aan water leidde tot een merkwaardige zigzag langs plassen, die elk aan een grondige inspectie werden onderworpen door mijn 5-jarige nageslacht, bij voorkeur door al stampend de diepte te bepalen. Al dat water is overigens levensgevaarlijk. Kijk maar naar dit filmpje.

Moskou, met andere woorden, is in de herfst beland en als ervaren expat-Moskoviet weet je dan dat de winter niet lang meer op zich laat wachten.

Gisteren tijdens een welkomstreceptie voor de nieuwe cultureel attaché in Moskou kwam het gesprek dan ook als vanzelfsprekend uit op winterjassen. En vooral waar je die kunt kopen. En al helemaal in grote maat (want wij hebben de afgelopen eeuw op een uitzonderlijk jaar na wel te eten gekregen).

De Russische winter boezemt bij expats angst in, gisteren verpersoonlijkt door een diplomaat die het vleugje vorst van vorig jaar al een hele belevenis had gevonden. Persoonlijk kijk ik eerlijk gezegd uit naar de winter: frisse en heldere lucht, een met sneeuw overgoten landschap, de koude buiten en de warme geborgenheid binnen. Nee, van mij mag het feest beginnen.

2 opmerkingen:

Agram zei

't Is maar wat je feest noemt. Dit weekend valt hier (Zagreb) misschien de eerste sneeuw. Een besneeuwd landschap is fantastisch, maar in de stad is er weinig aan. Iedereen parkeert, uiteraard, op de stoep, zodat voetgangers op de weg moeten lopen en besproeid worden met bruine smurrie. Maar misschien is het is Moskou wel zo koud dat die smurrie bevriest...

Remco Reiding zei

@ Agram: Precies. In die fase zitten wij nu: de pre-winterse natheid. In april is dat erger. Dan vermengt de smeltende sneeuw zich met troep en wordt het modder. Maar de meeste maanden is de smurrie inderdaad bevroren.

Sterkte daar!