donderdag 5 juli 2007

Straling en bagagekarretjes

Ik ga - alleen - voor een paar dagen naar Nederland en vrees nu al de bagagekarretjes op de luchthaven. Want elke keer dat ik het metaal aanraak, krijg ik een vreselijke klap. Statisch...

Vanavond liep ik dicht langs de televisie en alle haren op mijn arm stonden recht overeind. Wat is dat toch? Nooit last van gehad, toen ik nog in Nederland woonde. Zou het dan toch verband houden met mijn bezoek aan Tsjernobyl van vorig jaar? Heeft mijn recentere bezoek aan het vieze Dzerzjinsk mijn gesteldheid verergerd? Volgens wijlen weblogger Coen, u weet wel, is straling ook de reden waarom altijd al mijn apparatuur kapot gaat zonder aanwijsbare reden.

Hmmm... Iemand een tip tegen die statische reacties?

7 opmerkingen:

Anders zei

Er gaat mij nu ook 'n lichtje op...

Christiaan zei

hmmmz, nou je het zegt...hier ook ruim 2 weken lang last van gehad na een bezoek aan rusland (Yaroslavl)....schokken krijgen van tv, auto, metaal van winkelwagentje....telefoonsoftware kapot.....

esther gotink zei

Kun je een mooie Standplaats over schrijven :)

Bruno van Wayenburg zei

Hier een verweesde ex-Coen-lezer: volgens de theorie ligt het aan je zolen. Sommige materialen, plastic, rubber, laden je bij het schuifelen (Russische gewoonte?) meer op dan andere. Dus: andere zolen of zilverpapier om je schoenen (geeft weer andere problemen op een vliegveld).
Er zijn ook een soort ontladings-armbandjes die elektrotechnici dragen als ze aan het knutselen zijn, zodat ze hun spulletjes niet opblazen met een statische ontlading. Misschien helpt dat (en zien ze er niet te lullig uit).

David Eerdmans zei

Boeiend. Ik was dit jaar voor het werk in Georgie en was daar ook continu statisch geladen. Normaal heb ik daar geen last van... Typisch iets voor ex-Sovjetstaten? ;)

Van Tsjernobyl zal het wel niet komen, althans, zelf niets gemerkt na een bezoek daar. De gevolgen daarvan komen pas een paar jaar later. ;)

Michel zei

Het statisch effect ontstaat veel meer bij droge koude lucht dan in onze natte klimaat in Nederland. Rusland met het droge randklimaat zorgt om die reden voor meer statisch op- en ontlading dan in Nederland. Wees dus maar niet bang voor de radio-activiteit.

En natuurlijk is die statische ontlading ok niet gezond voor electronica ;-)

Anoniem zei

probeer eens andere kleding en maak je omgeving iets vochtiger