zondag 15 april 2007

Kasparov on tour (7) - In de bak

Garri Kasparov wordt opgepakt, met rechts van hem en direct achter hem zijn bodyguards. (Foto AP)

Nou, vooruit dan maar, toch maar weer even bloggen. Want vandaag stond deel 4 van de voorstanders tegen de tegenstanders op het programma. Of, zo u wilt, de tegenstanders tegen de voorstanders (inclusief 9000 man politie).

Het resultaat: ME'ers die beduidend voorzichtiger waren dan in Sint-Petersburg en met name Nizjni Novgorod. Toch tweehonderd arrestaties, waaronder toch een enkele journalist (van Reuters onder meer).

De voornaamste buit: Garri Kasparov, de leider van Een Ander Rusland, in zijn kladden gepakt. Ik hoorde dat de schaakgrootmeester zich nog wilde verschuilen in een cafeetje maar dat ging niet door.

Is het verstandig om Kasparov op te pakken? Hmmm... moeilijke vraag. Westerse media hebben nu weer massaal een reden om toch over de mars te schrijven. (Anders niet: het tafereel van demonstranten die door de ME worden weggedreven, geslagen en gearresteerd is geen echt nieuws meer.)

Voor wie het interesseert: alle Nederlandse journalisten hebben de strijd goed doorstaan. En het busje met de 'usual suspects' (Stanislav Dmitrievski was in elk geval weer van de partij) vertrok deze keer zonder mij naar het bureau.

Geen opmerkingen: