maandag 26 maart 2007

Op audiëntie

Op uitnodiging was ik vanmiddag bij de Nederlandse ambassadeur in Moskou, omdat hij graag van mij persoonlijk over mijn ervaringen in Nizjni Novgorod wilde horen. Hij noemde het "onaanvaardbaar" dat "landgenoten door de politie worden geslagen".

Collega Jelle en ik ontvingen beiden van de ambassadeur een doosje met pleisters plus twee klompjes (zie foto). De ambassadeur wil "op laag niveau" vragen laten stellen over onze behandeling. Hij wil er "geen schandaal" van maken, omdat dat "niet effectief" is.

Journalisten mogen niet worden belemmerd in hun werk, mogen niet worden gearresteerd en mogen geen klappen van de politie krijgen volgens internationale verdragen die door Rusland zijn ondertekend.

Ik lees hieronder graag jullie mening over de gebeurtenissen en over eventuele maatregelen die volgens jullie genomen zouden moeten worden.

P.S.: Sommige stukjes van dit blog worden ook geplaatst op www.geencommentaar.nl. Ook daar zijn reacties te vinden. Zie ook bij Coen.

29 opmerkingen:

coen van zwol zei

ik ben solidair!

Olivier van Beemen zei

Ik ben het alleszins eens met de doorgehaalde tekst van Coen van Zwol. Lijkt me inderdaad een kwestie van niet te veel amok maken, omdat we de Russen (vooral hun gas) zo hard nodig hebben dezer dagen. Best schandalig. Nu maar zien of er ook klappen vallen als je bij een volgens Mars van Onvrede op klompen verschijnt.

Jasper Groen zei

Schandalig hoe de ambassadeur hier mee omgaat. Pleisters! En het niet willen aankaarten omwille van de goede vrede. De vrije nieuwsgaring is in het geding, en trouwens ook de algehele democratie van Rusland. Wegkijken en het afdoen met een grapje, dat verzin je toch niet?

Willem Boersma zei

Een iets te ironisch kadootje inderdaad. Om zoiets nou dood te zwijgen lijkt me niet verstandig. Er zijn meer dingen dan alleen gas. Van een ambassadeur mag je een gematigde reactie verwachten, maar ik zou hier wel werk van maken!

Anders zei

Heeft 'ie nou wél humor, Russische humor of helemaal niet ?
'k Zou d'r werk van maken...

Anoniem zei

Хорошая идея - всех журналистов и прочих прибывших из Москвы одеть в кломпы и посмотреть сколько останется митингующих в Нижнем Новгороде.

Annemiek zei

Heb de foto goed bekeken van dit overweldigende kado. Heeft vast een boel goed gemaakt. Ik vraag me af, zijn de klompen normaal en de pleisters zo groot dat ze een journalist de mond en vingers kunnen snoeren? In dat geval zou ik in ieder geval de punten van de klompen behoorlijk scherper maken. De ambassade lijkt me geen prettige pleisterplaats. Ik dacht dat die mensen er waren om NL burgers te beschermen of om voor ze op te komen en te helpen. Andere zaken wegen zwaarder begrijp ik, Holland op z'n smalst. En de groeten van Hans A. Plast. Hij wil de strijd wel sponsoren, weet ik zeker.....

Marloes de Koning zei

Ach ja, persvrijheid, kritisch berichten vanuit Rusland, dat is ZO 2006! Op laag niveau aankaarten klinkt als een belediging. Die klompjes en pleisters zijn vast goed bedoeld, maar doen daar nog een schep bovenop. Kun je zelf ergens formeel klagen? BZ in Nederland, BZ in Rusland? (al was het maar om te documenteren wat voor reacties je krijgt). NVJ al over gebeld? (of heeft de NVJ jou gebeld?) En vooral: blijf erover schrijven!

Bootsma zei

Die ambassadeur heeft een vreemd gevoel voor humor. Dit slaat zo'n beetje nergens op. Er geen kwestie van maken maar wel een set pleisters geven. Geef dan niets en hou je mond dicht en betuig medeleven. Tsja... Ben benieuwd wat je krijgt als je zwaarder mishandelt en langer in de cel gezet wordt bij een volgende demonstratie.

Jora zei

Op zich best humoristisch die klompjes en pleisters maar jammer dat hij dit afdoet met een ludiek cadeautje. Het gaat hier om iets ernstigs; los van jouw zwellinkjes is dit de zoveelste keer dat vrijheid van meninsguiting in rusland in het geding komt en Poetin lijkt er continu mee weg te komen. De ambassadeur zou elk voorval, klein of groot, moeten aanpakken om de Russische autoriteiten en internationale gemeenschap op hun wandaden aan te spreken. Wat mij betreft rekken ze die diplomatieke marges een heel eind op!

coen van zwol zei

Ha Remco, ik geef dit mailtje van Human Right Watch, Diederik Lohman, even door ...
Diederik zegt:
dinsdag 27 maart 2007, 16:41 uur e
Coen,

Zoals je weet werk ik al tien jaar voor Human Rights Watch aan Rusland en heb ik het Westen continu zien terugdeinzen voor “schandalen” omdat het effectiever zou zijn Rusland met fluwelen handschoentjes aan te pakken. Zo ging het terwijl duizenden mensen in Tsjetsjenie verdwenen, toen de media werden aangepakt, toen de Doema ontmand werd… Iedereen die Rusland enigszins volgt begrijpt toch donders goed dat deze “softly softly approach” totaal niet werkt in dit land. De Russen maken er gewoon dankbaar gebruik van om; ze doen een beetje window dressing hier, een beetje daar, en dan is het Westen weer blij. Zo komen ze er lekker gemakkelijk vanaf! En Rusland vindt het Westen eigenlijk maar een stelletje sukkels die wel allerlei mooie idealen aanhangen maar zich verder wel makkelijk met een kluitje het riet in laten sturen. In mijn ervaring heeft de Russische regering heel wat meer respect voor mensen die gewoon recht voor hun raap zeggen waar het om gaat. Maar ja, dat gaat tegen de diplomatieke tradities in van de meeste westerse landen. Ironisch genoeg deinst Rusland er zelf natuurlijk helemaal niet voor terug om de olifant in de diplomatieke porceleinkast te spelen…

Wat ik Remco en Jelle zou aanraden is contact op te nemen met het Committee against Torture in Nizhnii Novgorod. Dat is een stel goede juristen die al vele zaken tegen de politie hebben gewonnen. Het hoofd van de organisatie werd zelf dit weekeinde samen met een aantal journalisten opgepakt (misschien hebben Remco en Jelle al in de cel met hem kennisgemaakt). Hij en een paar andere collega’s hebben net een klacht tegen de politie ingediend vanwege mishandeling tijdens hun detentie. Ik denk dat het CAT graag bereid zou zijn ook klachten namens Remco en Jelle in te dienen. Het kan natuurlijk zijn dat als ze dat doen Rusland gaat dreigen hun accreditatie af te nemen. Maar ik vermoed dat de Nederlandse ambassade zich dan toch echt wel gedwongen zal zien om wat duidelijker op te treden

esther gotink zei

Ik moet je eerlijk zeggen dat ik de pleisters en klompjes schandalig vind. Dit is geen 'laughing matter' dus waarom zou de ambassadeur het afdoen met zo'n flauw presentje? Het is zijn taak om dit aanhangig te maken. En niet jou met een kluitje - of pakje pleisters - in het riet te sturen.

Arend zei

Voor de website van de Комитет против пыток (Committee against torture), zie http://www.pytkam.net/web/ (63 cases in procedure, daar kan nog wel 1 bij) - met telefoonnummers.

Remco zei

@ Coen/Diederik en Arend:

Ter info: Igor Kaljapin van het Comité tegen Foltering zat bij mij in de bus en kwam even kennismaken. Tsja, zo kom je nog eens iemand tegen, hè.

mark zei

He Remco, Ik lees dat de ambassade toch om opheldering gaat vragen bij het Russische ministerie van BuZa, klopt dat?

Remco zei

@Mark: Naar aanleiding van jouw bericht heb ik gezocht en een ANP-bericht gevonden. Dat vind je onder meer hier: http://www.brabantsdagblad.nl/extra/media/article1256508.ece. Meer dan dat de ambassade "op laag niveau" vragen gaat stellen, zoals ik eerder schreef, is mij niet bekend.

Remco zei

De link werkte niet. Een nieuwe poging: hier.

Muumi zei

Berichtje hier op nu.nl

chris zei

Ik vrees dat hier weinig aan gedaan kan worden, hooguit een paar diplomatieke woorden en daar is dan de kous mee af :S Niet dat ik het met deze gang van zaken eens ben maar wat verwacht je zelf?

Spuyt12 zei

Het lijkt er toch op dat het wat hoger gespeeld gaat worden:

http://www.nu.nl/news/1023889/11/rss/Nederland_wil_opheldering_Russen_over_geslagen_journalist.html

Anoniem zei

Beste Remco,

Allereerst wil ik graag kwijt dat ik je verhalen altijd met veel interesse lees. Het is een verademing te lezen hoe je actuele situaties, vaak met humor en/of sarcasme, onder de aandacht brengt op je blog.

Wat betreft je confrontatie met de Russische autoriteiten afgelopen weekend, dit ligt zeer gevoelig.
Tot op grote hoogte sluit ik me aan bij Diederik Lohman’s opinie. Ik herken veel zaken die hij opsomt aangezien ik zelf woonachtig ben in Sint Petersburg. Het is verleidelijk om te pleiten voor een harde aanpak jegens de Russische autoriteiten om zo herhaling te voorkomen. Het Nederlandse gepolder, in binnen en buitenland, dat vaak gepaard gaat met softe onderhandelingen leidt niet zelden tot weinig of niets. Diederik maakt ook een goed punt dat de Russen een directe en harde aanpak zelf ook meer weten te waarderen aangezien ze zelf ook zo opereren, zowel in de politiek als in het dagelijks leven.

Van de andere kant snap ik dat de Nederlandse ambassadeur geen politieke rel teweeg wil brengen op basis van, en dit is niet bagatelliserend bedoeld, een ruwe behandeling van een journalist.
Toch moet ergens een grens worden getrokken. Op basis van de ondertekende verdragen, hun “democratische” regering en “open” markt (de aanhalingstekens behoeven geen uitleg lijkt me) gaan landen Rusland langzaam zien als een westerse wereldspeler van formaat. Daar horen dan ook westerse wetten, normen en waarden bij die vanzelfsprekend niet stroken met het afronselen van journalisten en burgers.

Rusland is op vele gebieden niet consistent. De voorbeelden, zowel binnenlands (groeiend contrast tussen steden en platteland) als buitenlands (verkopen van wapens aan dubieuze islamitische staten, hun Tsjetsjenië strategie in ogenschouw nemend), zijn legio. Wellicht dat een nu eens wat hardere en meer directe aanpak vanuit het westen (Noord Amerika, Australië en de EU) tot de noodzakelijke hervormingen kan leiden.

Nederland is te klein en te zwak om alleen een serieuze vuist te maken al kunnen wij wel zaken op de politieke (EU) agenda zetten of uitvoerig in de media aankaarten. Het belang van goede objectieve onderzoeksjournalistiek kan ik dan ook niet genoeg benadrukken.

Uiteindelijk is het westen niet enkel afhankelijk van Rusland, ivm gas en olie, maar Rusland nog veel meer van het westen. Vanwege de groeiende verwevenheid wordt het tijd dat onderhuidse gevoelens van onbehagen worden aangekaart voordat het nog steeds in transitiezijnde Rusland weer terug is bij af, en wij weer een illusie armer zijn.

Succes!

Rob Peters

(robpeters7@yahoo.com)

Anoniem zei

Maar is de internationale/europese politiek er ook niet eentje van 'pappen & nathouden'?

Co zei

Bizar. Op laag niveau om een reactie vragen. Zijn eigen niveau? Maar het past volledig in een wereld waar de ene vrijheid na de andere onder het mom van de war on terror, of het nu in het westen of het oosten is, moet worden ingeleverd.

En dan nog zo'n doekje voor 't bloeden, onvoorstelbaar hoe verzin je het.

Annemiek zei

Ik vraag me af of er inmiddels op welke wijze dan ook een excuus is aangeboden over wat er gebeurde. Of misschien een simpel sorry.

Dylan, GPD zei

Vraag me af op welk niveau de ambassadeur de zaak aankaart als hij zelf klappen krijgt van de OMON. Zeg dan gewoon dat het de Nederlandse regering weinig uitmaakt als journalisten in Rusland worden gemold. Remco, blijf vooral je geweldige verhalen schrijven!

Anoniem zei

risico van het vak. Niet zo piepen, jong!

Annemiek zei

beste anoniem, als ik ook niet slim zou zijn zoals jij en ook niets te zeggen of te doen had, behalve domweg iets denigrerends schrijven, zou ik dat ook anoniem doen.
je hebt duidelijk niet gelezen waar het over gaat.
en btw, ik heb NIEMAND horen piepen.

Anoniem zei

Lieve Annemiek,

Ik ken je niet, maar ik vrees dat je je zelf een beetje serieus neemt. Niet doen, daar komen alleen maar brokken van!

Anoniem zei

Rusland beschermd met recht de eigen cultuur en het eigen volk.

Iets dat de Nederlandse regering en haar journalistiek slipendragers de afgelopen decenia hebben nagelaten.

Daardoor kunnenm Homo's in Amsterdam niet meer veilig over straat en steldt de PvdA A'dam stelselmatig geen gelden ter beschikking om dit te bestrijden.

Op Poetin kan het Russische volk bouwen, meer dan wij op onze laffe regeringspartijen en de éénzijdige oneloofwaardige linkse pers.