dinsdag 6 maart 2007

Modderseizoen

Zoonlief vond het leuk om te kijken hoe hard hij water uit een plas kon trappen en vrouwlief werd verrast door een langsrijdende auto. De gevolgen: mijn broekspijpen kletsnat en de mooie witte winterjas van mijn vrouw heeft nu een piskleurtje van boven tot onder. De modder reikte - zo vertelde ze - tot in haar haren. Met andere woorden: de lente, ofwel het modderseizoen, is weer aangebroken.

Nederlanders vragen nog wel eens of het niet koud is hier, alsof dat erg is. Nee, maart en april zijn de ergste maanden. De enorme berg sneeuw verdwijnt dan als sneeuw voor de zon. Een stromende brei van water, modder, pekel en rotzooi vult de straten.

Je leest nog wel eens dat de nazi's het in de jaren veertig in de Sovjetunie tegen het Rode Leger hebben afgelegd vanwege de strenge vorst en de sneeuw. Rodrick Braithwaite schreef terecht in zijn boek "Moskou 1941" dat het echter de modder was die de soepele machinerie van de Duitsers deed vastlopen. De Slag om Moskou was van groot belang: ,,Als het niet het begin van het einde was, dan toch wel het einde van het begin.'' Het kwam daarna niet meer goed met Operation Barbarossa.

Geen opmerkingen: