maandag 27 november 2006

Paljonka en polonium

Van paljonka (ofwel de 78 doden van Rzjev) naar polonium-210 (ofwel de vergiftiging van oud-spion Litvinenko) is maar een kleine stap.

Litvinenko is dus dood. Ik hoorde het per sms vanuit Nederland. Dat is veelzeggend. Mijn vrouw wist een dag later nog van niets, maar - zei ze - ze had het journaal gemist.

De zaak Litvinenko doet - dat valt hoe dan ook niet te ontkennen - in de Russische media weinig stof opwaaien. Een paar korte stukken aanvankelijk, totdat de internationale pers, aangewakkerd door sensationele openingen in de Britse kranten, erop dook.

Ik begreep dat NTV een uitzending aan de vergiftiging van de ex-spion wijdde. En ook dat hij door oud-collega's vooral werd neergezet als een incompetente en onbetrouwbare agent. Hij had nooit aangenomen mogen worden, hij plantte vals "bewijsmateriaal" bij slachtoffers en hij sloeg getuigen en verdachten.

Litvinenko heeft die laatste beschuldigingen nooit ontkend. Integendeel, hij maakte publiekelijk bekend dat hij voor dergelijke zaken opdracht had gekregen van hoger geplaatsten in de dienst.

Dus: dit blijft een spelletje welles-nietes totdat de zaak vergeten is. De schuldigen zullen we nooit vinden of het moet zijn tijdens een perestrojka in (pakweg) het jaar 2082.

Over polonium-210 meer bij Coen. Lees vooral de laatste reactie!

Geen opmerkingen: