woensdag 15 november 2006

Boekendag

Deze week is collega Peter d'Hamecourt op promotietour in Nederland in verband met zijn gloednieuwe boek Moskou is een gekkenhuis. Hij legt onder meer uit dat hij écht zelden een bontmuts draagt en waarom hij toch een toeschouwer is gebleven in de stad waar hij al achttien jaar woont.

2006 is toch het jaar van de correspondentenboeken over Rusland. Mijn voorganger Frank Hendrickx bracht vorige maand Rusland op vrije voeten uit. Hij vertelt het verhaal van een immens en grillig gebied dat ruim vijftien jaar na de val van het communisme lijkt te verdwijnen in een mist van onbegrip. Ergens tussen democratie en dictatuur.

Eerder dit jaar kwam Karel Onwijn (o.a. ANP) al met Rusland, binnenkort ook nog met Standplaats Moskou. Naar verluidt werkt ook Corine de Vries (De Volkskrant) aan een boek over haar jaren in Rusland.

Vorig jaar schreef Coen van Zwol (NRC) over de ontvoering van Arjan Erkel: Gijzelaar van de Kaukasus. En dan hebben we natuurlijk de romans van Pieter Waterdrinker (Vrij Nederland, De Telegraaf), waarvan twee zich afspelen in Rusland: Liebmans ring en Een Hollandse romance.

Voor de liefhebbers genoeg leesvoer in het Nederlands dus.

Geen opmerkingen: