woensdag 11 oktober 2006

Water bij de wijn

Het woord hysterie valt de laatste tijd nog wel eens in Moskou en Tbilisi. Als de Georgische autoriteiten na een explosie Rusland beschuldigen van sabotage en chantage, dan noemen de Russen dat hysterie. Als Moskou z'n diplomaten uit Georgië weghaalt na de arrestatie van vier Russische officieren wegens spionage, dan benoemt Georgië dat als hysterie.

Hoe komen Rusland en Georgië weer uit deze hysterische hysterie? Misschien is het verstandig eens geen olie op het vuur te gooien, maar wat milder te zijn voor elkaar. Beide landen zouden water bij de wijn moeten doen.

Maar daar zit het probleem. Georgië heeft een overschot aan water en wijn én Rusland een tekort. Dat is het geval sinds het federale hoofd voor sanitaire zaken (Gennadi Onisjtsjenko) "pesticiden en onzuiverheden" ontdekte in de geliefde Georgische wijnen en het populaire Georgische drinkwater Borjomi. ,,De Georgische wijn wordt gestraft vanwege onze vrijheid en democratische aspiraties'', zei de Georgische president Michail Saakasjvili.

Wil Rusland water bij de wijn kunnen doen, moet dus eerst het embargo worden opgeheven dat werd ingesteld na de "schokkende ontdekkingen" van Onisjtsjenko. Dat lijkt me een goed plan. Niet alleen voor de vrede in deze regio, maar ook voor het welzijn van uw correspondent. Ik zou namelijk best weer eens een flesje wijn of Borjomi willen kopen in Moskou.

Geen opmerkingen: