zondag 22 oktober 2006

Waar gaat dit land naartoe?

Het nieuws uit Rusland van de laatste weken:
Kremlin zet buitenlandse oliemaatschappijen onder druk
Heksenjacht op Georgiërs
Kritische journaliste vermoord
Poetin: 'journaliste dood schadelijker dan levend'
Tientallen ngo's moeten werk staken
Poetin jaloers op 'verkrachter' Katsav

Je zou bijna denken dat de machthebbers in Rusland niet deugen. Of begrijpen wij westerse journalisten zoals gebruikelijk alles weer verkeerd?

Misschien beheersen we de rijke Russische taal niet goed genoeg, als we de humor niet inzien van een grap over verkrachtingen? Zouden we de kritische collega Politkovskaja ook als "extreem onbetekenend" moeten afdoen? En moeten we schrijven dat het de eigen schuld is van kritische mensenrechtenorganisaties dat ze geen registratie hebben gekregen en hun werk moeten staken? Hadden ze maar de juiste documenten moeten inleveren.

Dit weekeinde hielden skinheads huis in een kunstgalerie. De eigenaar van de kunstwerken is een Georgiër, de galeriehouder een voormalige spindoctor die kritiek uit op de autoriteiten en op nationalisten. Vrijdag hadden de autoriteiten al elf kunststukken in beslag genomen. Eén van de kunststukken toont Poetin in een boxershort, naast Osama Bin Laden en George Bush. Toeval?

Net zo'n toeval als de Georgische bende van witwassers die plotseling werd ontdekt en handig in verband werd gebracht met de moord op witwasbestrijder Andrej Kozlov?

Waar zijn de autoriteiten aan begonnen? Wat voor signalen geven ze af aan de maatschappij, een samenleving die bestaat uit tientallen etnische groeperingen? Instigeren ze etnische rellen door de hysterische jacht op alles wat Georgisch is? Hebben de gebeurtenissen in Kondopoga niet aangetoond hoe gevaarlijk dat is?

Dit weekeinde werd bekend dat vijf doden zouden zijn gevallen bij etnische rellen in de regio Tjoemen. Toeval? De rellen vonden twee weken geleden plaats en niemand die erover berichtte. Toeval?

Ik zie het onderscheid tussen verschillende kwesties verwateren: mensenrechten, persvrijheid, racisme en nationalisme, de kwestie Georgië, etnische rellen, vrijheid van meningsuiting. Reacties zijn welkom.

3 opmerkingen:

Bootsma zei

je vraagt ons waar dat land naar toe gaat. Als ze zo doorgaan, naar de verdommenis. Het lijkt me dat Poetin zijn greep op het land wil versterken.

Anoniem zei

Kremlin zet buitenlandse oliemaatschappijen onder druk - Was er geen reden voor?

Heksenjacht op Georgiërs - Zijn ze allemaal zo beeldschoon?

Kritische journaliste vermoord - Wie profiteert ervan, Putin natuurlijk?

Poetin: 'journaliste dood schadelijker dan levend' - In welke context werd dit gezegd?

Poetin jaloers op 'verkrachter' Katsav - Is "Kommersant" een onafhankelijke krant?

Remco zei

Georgiërs: ik zie niet in wat dat ermee te maken heeft. Rusland heeft de jacht op alles wat Georgisch geopend, niet omdat Georgiërs niet beeldschoon zijn, maar omdat er een hoogopgelopen politiek conflict is. Dat is de Russische manier van politiek: wie niet luisteren wil, moet maar voelen.

Poetin had vermoedelijk gelijk, toen hij zei dat de moord op Politkovskaja meer schade toebrengt aan de regering dan haar artikelen (context: zie hier), hoe schandalig die uitspraak ook is. Dus nee, Poetin profiteert er niet van. Maar hij heeft een klimaat gecreëerd waaruit dergelijke moorden en aanvallen op de vrijheid van meningsuiting voortkomen.

Wat hebben de uitspraak van Poetin en Kommersant met elkaar te maken? The Jerusalem Post en AFP hebben het ook opgeschreven, anderen hebben het vermoedelijk gehoord, maar... tsja, die journalisten kunnen de president niet in diskrediet brengen, omdat ze graag in de Kremlin-pool willen blijven.

Olie en gas: een complex verhaal, voor later.