maandag 18 september 2006

Waar moet je (niet) naartoe?

In de omgeving van Bakoe (Foto Remco Reiding)

Carpetblogger geeft een topdrie van de (door hem bezochte) meest en minst favoriete plekken in de voormalige Sovjetunie. Na ruim twee jaar in dit gebied lijkt het me aardig ook zo'n poging te wagen.

Waar moet je níet naartoe?
1. Azerbeidzjan, het hele gebied rond Bakoe (de stad zelf uitgezonderd):
Als je wilt weten wat milieuvervuiling is, neem dan een kijkje. Anders: blijf zo ver mogelijk van deze gore, olie lekkende, verontreinigde, chemische toplocatie vandaan. Hoewel de moddervulkanen een tophit voor de lachspieren zijn.

2. Astana, Kazachstan:
Dit winderige hol met protserige nieuwbouw gaat tegenwoordig door voor de hoofdstad van Kazachstan, dat beter Steppestan genoemd had kunnen worden. Nazarbajev bouwt en bouwt, maar Astana blijft een stad zonder ziel én met een paranoïde geheime dienst die het leuk vindt journalisten te achtervolgen en te pesten.

3. Kamenolomni (Rostov):
Er is werkelijk niets te doen, je kunt hier alleen maar drinken.

Waar moet je wél naartoe?
1. Kirgizië en vooral het zuiden:
Aardige, grappige mensen, goed eten, heerlijke vruchten, warm klimaat, prachtige bergen, een vleugje Azië in het sovjetwereldrijk.

2. Sint-Petersburg:
Cultureel, historisch waanzinnig interessant. Prima uitgaansgelegenheden. Moskou in het klein, maar dan anders en goedkoper.

3. Kamenolomni (Rostov):
Er is werkelijk niets te doen, je kunt hier alleen maar drinken.

3 opmerkingen:

esther gotink zei

Love your humor :)

bar-restaurant Zodiac zei

Remco, goed!!! Kirgizie, inderdaad een prachtig land om heen te gaan. En niet alleen de mensen, ook de natuur, mijn god wat fantastisch daar. Heb 2,5 jaar in Bishkek gewoond en zou er morgen zo weer naar toe willen!

Hette zei

Aha, ik ga in maart 2007 naar Almaty omdat mijn vriend er vandaan komt. En ook even naar Astana. Ik wil met eigen ogen zien hoe kitsch het daar is.