maandag 4 september 2006

Rassenrellen (2)

De rassenrellen in Kondopoga staan niet op zich. Vorige week kwamen bij een bomaanslag op een markt in Moskou elf mensen om het leven. Doelwit waren volgens de politie gastarbeiders uit de voormalige sovjetstaten in Centraal-Azië. Onder de gearresteerde verdachten bevinden zich twee scheikundestudenten. Zij zouden de bom zelf in elkaar hebben geknutseld en niet voor het eerst.

Dat deed me terugdenken aan een ander verhaal dat ik schreef over racistisch, xenofobisch of antisemitisch geweld. Dat wordt niet alleen veroorzaakt door een groep radicale skinheads. Het probleem gaat veel dieper: discriminatie en racisme zijn diepgeworteld in de Russische samenleving.

Begin dit jaar sprak ik met joden over een aanslag in een synagoge. Een jongeman stak daar in het wilde weg bezoekers neer. Leopold Kajmovski voelde de pijn terugkeren. Hij was bij een eerder incident elf keer gestoken.

Ik schreef:
Toen Kajmovski jong was, maakte de antisemitische sovjetoverheid het moeilijk toegelaten te worden tot de universiteit of een goede baan te vinden. Nu is niet de overheid, maar het volk het probleem. ,,Het huidige huiskamerantisemitisme is extremer en gewelddadiger.’’
---

Eerdere berichten over racisme:
Nieuwe golf geweld
Bang van top tot teen
'Adviezen'
Op jacht
Amnesty-rapport
Aruba in Moskou

1 opmerking:

coen van zwol zei

Nieuwe trend, pogroms per internet? laten we de zaak maar in de gaten houden. Bedankt voor de pics...