donderdag 3 augustus 2006

Racisme (1)

Zaterdag verschijnt mijn uitgebreide reportage over racisme in een aantal GPD-kranten. Kaukasiërs, Aziaten, negers - ze zijn hun leven in Rusland niet veilig. Skinheads pleegden tientallen moorden in de afgelopen drie jaar. Ze maken ‘jacht’ op buitenlanders en maken daar geen geheim van.

Op internet circuleert een handboek voor straatterreur, bedoeld voor jongeren die ingewijd willen worden in de gewelddadige strijd tegen kleurlingen. De adviezen: trek donkere kleren aan (want die ‘verbergen’ het bloed), acteer in kleine groepjes, zorg voor een vluchtauto en laat geen sporen achter. En: als je niet goed met een mes kunt omgaan, steek dan gewoon zo vaak mogelijk, overal waar je je slachtoffer maar kunt raken.

Welkom in Rusland! Het is augustus en nieuwe ladingen buitenlandse studenten komen naar steden als Moskou, Sint-Petersburg en Voronezj om te studeren aan een Russische universiteit of instituut. Ze vormen een makkelijk doelwit, want ze spreken de taal niet, zijn niet voorbereid op agressie en nemen geen voorzorgsmaatregelen.

Door de G8 Top vorige maand en het belang van de topontmoeting voor het imago van Rusland heeft de ‘jacht’ even stil gelegen. De verwachting bestaat dat binnenkort het moorden weer zal beginnen.

Eerdere berichten over racisme:
Amnesty-rapport
Aruba in Moskou

Geen opmerkingen: