donderdag 7 september 2006

Friese boeren in Kolomna

Gerben de Boer (rechts) en Sjoerd Galema in Industria.
(Foto Remco Reiding)


Rusland beschikt over enorm veel grond, dat mag geen verrassing heten. Daardoor is het land per definitie interessant voor Nederlandse boeren die over de grens willen kijken. Veel zijn er niet, maar ik vond er een paar.

Sjoerd Galema en Gerben de Boer hebben met vier partners de Fryskaja BV opgericht. Sinds een paar jaar werken ze op hun "eigen" boerderij in Rusland. Om precies te zijn in het dorpje Industria, onder de rook van Kolomna, zo'n zeventig kilometer ten zuiden van Moskou.

Galema en De Boer zijn 'semigranten', want hun sociale leven in Friesland willen ze niet opgeven. Dus is het een kwestie van op en neer vliegen.

Veel is er al ten goede veranderd op de melkveehouderij (zie Bootsma's Wereld), maar de situatie blijft naar Nederlandse begrippen primitief. Achter de deur van een houten hokje doet een plank met een gat erin naar Russisch plattelandsgebruik dienst als toilet. De reactie van één van de mannen: ,,Ik zit liever met mijn kont in de brandnetels dan op die bacteriehoop.’’

Tsja, alleen échte mannen overleven op het Russische platteland! ;-)

Oh ja, Russische koeien zeggen "moe", geen "boe".

Update: mijn verhaal voor de GPD-kranten is hier te lezen.

Geen opmerkingen: