donderdag 3 augustus 2006

Oekraïne: held en hork

Viktor en Viktor. Hun lot lijkt verbonden. De één een stoere elektricien, de ander een zachtmoedige bijenliefhebber. De één vervalste de verkiezingen, de ander won ze alsnog in een extra ronde. De één was de schlemiel, de ander de held.

Janoekovitsj en Joesjtsjenko, twee aartsrivalen die sinds gisteren samen Oekraïne een rooskleurige toekomst gaan bezorgen (ahum). De één, de president, kon niet meer om de ander heen en droeg de ander, Janoekovitsj, voor als premier. Ze vormen een onmogelijke tandem.

Ik herinner me foto's van voor de oranje revolutie. Joesjtsjenko als een knappe, Clinton-achtige politicus met veel steun in het Europese westen van het land. Janoekovitsj als een onbeholpen krachtpatser, de vertegenwoordiger van de mijnwerkers uit het pro-Russische oosten van het land.

In twee jaar tijd kan veel veranderen. De één wordt nu achter zijn rug Shrek genoemd, omdat zijn gezicht er na een dioxinevergiftiging uitziet als een maanlandschap. De ander probeerde nogal onhandig ook in de slachtofferrol te kruipen: er was een ei naar hem gegooid, Janoekovitsj dacht een handvol tellen na over deze buitenkans en liet zich theatraal vallen. Nu oogt en praat hij fatsoenlijk, dankzij pr-mannetjes.

Held en hork zijn dus samen. Ben erg benieuwd wat de aanhangers van de oranje revolutie daarvan denken. De jongerengroepering Pora vindt dat Joesjtsenko geen recht meer heeft zich op Maidan te vertonen, de plek van de oranje revolutie(zie hier, in het Oekraïens...) Het zal nog wel een tijdje onrustig blijven in de politieke arena van het boeiende Kiev. (Meer vandaag en morgen in de GPD-kranten.)

Geen opmerkingen: