zondag 16 juli 2006

G8: charme-offensief (2)

Ze hebben geleerd, die Russen: journalisten moet je niet treiteren, maar in de watten leggen.

Les 1 in de journalistiek, zo hoorde ik een collega zeggen, luidt: geef journalisten te eten en te drinken en je krijgt positieve stukken. Het was natuurlijk een nogal overdreven, enigszins spottende opmerking. Want zo makkelijk laten wij professionals ons natuurlijk niet verleiden. (Al moet ik zeggen dat ik erg gelukkig ben met de G8-tas met regenjack, polo, groot kladblok, klein kladblok, pen, informatieboek, WiFi-adaptor, non-alcoholische drankjes en Joost mag weten wat nog meer.)

Ook het gratis eten en drinken doet het hier goed. Vooral bij de Russen, want sinds enkele weken is er in Rusland geen druppel wijn of buitenlands gedestilleerd meer te verkrijgen. (Dat komt door een merkwaardige nieuwe regel waarover - zoals het hoort in Rusland - de meest bizarre complottheorieen de ronde doen. Daarover later wellicht meer.) In het restaurant is echter volop wijn te verkrijgen. In alle kleuren en smaken. En... gratis.

Dus wankelen 's middags al collega's - rood gezicht van de wijn - rond het perscentrum rond. En dus dragen sommige Russische journalisten opvallend volle tassen (schaamteloos volgestouwd met flessen wijn). Tsja, goede zet van de organisatie dus.

4 opmerkingen:

Roelof Foppen zei

Sint Petersburg is de bakermat van de Russische cultuur. Ver weg van de partijbonzen in het stoffige Moskou. Aan de monding van de Neva rivier met een wijdse blik op de Finse Golf heeft Sint Petersburg de toekomst. En daar hoef je geen journalist voor te zijn om te voelen hoe de stad vibreert. Gazprom met de Baltische pijpleiding, Nissan, General Motors hebben de nieuwe mogelijkheden ontdekt. Een hoog opgeleide bevolking met een sterk culturele inslag garanderen een tweede toekomst voor de stad. Een persoonlijke ervaring zonder gratis wijn.

Anoniem zei

Kolesnichenko daar ook?

Remco zei

Roelof, dank dat je je kennis en observaties met de lezers wilt delen. Sint-Petersburg biedt natuurlijk veel meer dan een tijdelijke ontmoeting van wat wereldleiders.

Remco

Roelof zei

Remco, fijn dat jij de Bob wilde zijn voor al onze Vaderlandse journalisten, die waarschijnlijk toeterzat van al die gratis wijn niet meer in staat waren een behoorlijk artikel over de G8 te schrijven. Collega van Zwol duldt geen genuanceerde verslaggeving, anders dan de roep naar democratie van ultra nationalisten, communisten en pseudo tsjekkisten.