vrijdag 21 juli 2006

Bungelend Yukos

Een topman die zijn ontslag aanbiedt, een dreigend faillissement, een als schertsvertoning neergezette schuldeisersvergadering. Het was weer eens een hectische dag in het leven van de Russische oliemaatschappij Yukos. En aan het eind van die dag bleek Yukos nog steeds te bestaan, bungelend aan een zijden draadje.

Intussen raakt Michail Chodorkovski in de vergetelheid. Geen wonder, hij zit een jarenlange gevangenisstraf uit en begint vandaag pas aan dag 999. In een strafkolonie aan de grens met China. Zes uur vliegen vanaf Moskou en dan nog 17 uur met de trein, die één keer per dag gaat.

Hoe heeft het allemaal zover kunnen komen? Voor een leek is het lastig de hele kwestie te begrijpen zonder verstrikt te raken in allerlei juridische en politieke aspecten en diepere motieven. Voor wat minder doorsnee verhalen en achtergronden over de Yukos/Chodorkovski-kwestie, kun je onder meer terecht bij The Exile (zoals altijd met een knipoog) of dit stuk over westerse naïviteit met onder meer de volgende retorische vraag:

So was Khodorkovsky after political power too? Anyone claiming that a
Russian Jew is guilty of displaying serious (presidential) political ambitions
will be met with laughter from anyone remotely aware of Russian society.

2 opmerkingen:

Peter van der Hoog zei

Anyone claiming that a
Russian Jew is guilty of displaying serious (presidential) political ambitions will be met with laughter


I was thinking of Kasparov but anyone with serious political ambitions in Russia should never support Khodorkovsky.

Anoniem zei

Inderdaad Remco, voor werkelijk scherpe analyses kon/kan je heel vaak in de eXile terecht..CvZ