vrijdag 19 mei 2006

Olga en Piet


,,De ene dictator heeft ons liefde geschonken, de ander leed.’’

Dat schreef Olga Popova (later Smolkina), nadat haar eerste liefde - de Nederlander Piet Wit - haar had opgespoord. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leerden ze elkaar kennen, maar het IJzeren Gordijn maakte een einde aan hun relatie. Zestig jaar later is hun liefdesverhaal vastgelegd in een boek, dat woensdagavond in Moskou werd gepresenteerd.

Mijn artikel over de verloren liefde lees je vandaag in de GPD-kranten. Op de website van Volkswagen meer over het boek "Olga und Piet".

De situatie van Olga en Piet deed me denken aan een eigen speurtocht. Valentin Ivanovski uit Taganrog las in een plaatselijke krant over mijn pogingen nabestaanden van in Leusden begraven Sovjetsoldaten op te sporen. Hij schreef mij een brief met het verzoek zijn maatje uit de oorlog, Jacobus Baars, te vinden. Baars had Valentins leven gered, onder meer door hem van voedsel te voorzien.

De uitkomst was niet helemaal bevredigend. Na een uitermate lange zoektocht vond ik familie van Jacobus, die helaas zelf al was overleden. Erg mooi was wel dat de naam Valentin direct aansloeg: de familie wist gelijk om wie het ging. Zodoende heb ik Valentin in contact kunnen brengen met de nabestaanden van Baars, zodat hij na zestig jaar toch zijn dankbaarheid heeft kunnen uiten.

4 opmerkingen:

Frans Boerlage zei

Remco, ik heb gezocht naar je artikel, maar heb het niet kunnen vinden, zal wel aan mij liggen, maar geef eens een hint!;-)
GPD komt met een aantal linken naar kranten, maar welke moet ik hebben, en waar?

Remco Reiding zei

Hoi Frans,

Het is natuurlijk vreselijk achterhaald, maar de meeste kranten verschijnen nog altijd op papier. Dat is dat spul dat je kunt scheuren en waarop je kunt printen.
;-)

Serieus: lang niet alle artikelen verschijnen op internet. Maar omdat bij de GPD veertien kranten zijn aangesloten, is er meestal wel eentje die het wél op internet zet. Elke keer een andere krant of een paar andere.

Dus: als ik een verhaal heb geschreven en ik wil linken, zodat jullie weten waar je het kunt vinden, dan moet ik alle websites langs om het te vinden.

Maar: in sommige gevallen - vooral de grotere, eigen verhalen en reportages - plaatst geen enkele krant het op internet.

Want: als je alles op internet plaatst, waarom zouden mensen dan nog een krant kopen?

In dit specifieke geval ben ik er dus niet in geslaagd mijn artikel op internet terug te vinden. Daarom link ik naar de GPD-website, waar je de aangesloten kranten kunt vinden. Hetzelfde doe ik als ik al link, VOORDAT het verhaal in de kranten is verschenen. Dus bij een aankondiging.

Hopelijk is een en ander zo duidelijk. Voor jou geldt: Brabants Dagblad, BN/De Stem of Nederlands Dagblad kopen vandaag...

Groet,
Remco

Frans Boerlage zei

Oké Remco, bedankt.
Ik zal de krant in kwestie gaan halen, want net als ik het waardeer hoe je nabestaanden opspeurt, vind ik het waanzinnig dat je ook dit weer voor elkaar krijgt!
Misschien dat je Coen wat kunt helpen met zijn speurtocht naar mensen die Andrej Esjpaj hebben gekend!;-)

Groeten vanuit Helmond!

Marloes de Koning zei

schattig zeg, die twee...