zondag 7 mei 2006

Ereveld: ereschuld?

De komst van nabestaanden naar Nederland is mogelijk gemaakt door de medewerking van verschillende instanties en particulieren. De vier Russen verblijven de hele week bij twee gastgezinnen, naar wie mijn bijzondere dank uitgaat.

De gastgezinnen zijn gevonden, nadat ik een mailtje had rondgestuurd. Dat bericht is opgepikt door anderen en via-via beland bij de Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN). Deze partij stelde aan het gemeentebestuur van Amersfoort vragen over de zoektocht naar gastgezinnen voor nabestaanden van Sovjetsoldaten. De NCPN is van mening dat de gemeente een ereschuld draagt ten opzichte van de nabestaanden. Wat vinden jullie daarvan? Jullie gedachten hierover lees ik heel graag!

Verschillende mensen zetten zich deze week bovendien in als tolk. De Russische ambassade heeft vervoer van en naar Schiphol beschikbaar gesteld en de officiële uitnodiging geregeld. Luchtvaartmaatschappij Sibir stelde gratis vliegtickets beschikbaar vanuit Novosibirsk naar Moskou. Al deze betrokkenen wil ik bij deze ook hartelijk bedanken!

7 opmerkingen:

Muumi zei

Ik kon de vragen niet vinden. Wel vond ik jouw statusrapportage. Misschien weer eens tijd om een nieuwe rapportage te sturen? Of doe je dat bij 100?

Lastige vraag over die ereschuld. Het lijkt me een schuld van alle Nederlanders en niet toevallig van de stad die ook het ereveld al heeft te onderhouden. Het zou wat zijn voor de gemeente Margraten. Misschien eens informeren of Texel beleid heeft voor de 'Georgiërs' of Breda voor de 'Polen'?

(Je maakt het de ambtenaar die die vragen moet beantwoorden wel erg makkelijk. Zij/hij hoeft alleen maar op je pagina te kijken om argumenten te verzamelen!)

Jeroen zei

Ik heb eens wat rond zitten vragen op Texel, maar hier menen ze niet bepaald dat wij een ereschuld hebben aan de Georgiërs. Het is eerder andersom. Wat er tijdens de 'Russenoorlog' heeft plaatsgevonden is niet vergelijkbaar met het merendeel van de slachtoffers op het ereveld in Leusden of de Polen in Breda.

Oorspronkelijk zijn de Georgiërs naar het eiland gekomen als onderdeel van de bezettingsmacht. Toen de tweede wereld oorlog op zijn einde liep, kozen de Georgiërs eieren voor hun geld.

Aan de vooravond van de 'russenoorlog' kwam het op het eiland gelegerd battaljon in opstand. Deze opstand werd gesteund door de Texelaars. De Duitsers fussileerden naar willekeur 10 Texelaars en 70 Georgiërs. Een relaas hierover is te vinden op de site: www.oorlogsmonumenten.nl/....

In de weken die hierop volgde vonden meer dan 2000 man de dood, waaronder vele Texelaars. Lokaal beter bekend als de 'russenoorlog' of de Opstand van de Georgiërs

Tot op de dag van vandaag lijkt de houding van de gemiddelde Texelaar jegens de Georgiërs nog vaak negatief te zijn. Hoewel er op het eiland wel een tendens is naar vergeving. Inmiddels heeft de president van Georgië een 'onofficieel' bezoek gebracht aan de begraafplaats (zie: www.texel-plaza.nl/...

Daarbij heb ik begrepen dat 'dankzij' de Duitsers er op de 'russenbegraafplaats' op Texel geen onbekende liggen. Dat wil zeggen, men weet wie er liggen, maar niet waar.

Maar goed, ik weet inmiddels dat ik hier geen onbekend verhaal neerzet.

(Wat die ambtenaren betreft, nog niet iedere ambtenaar weet hoe om te gaan met Internet en Google voor het verzamelen van informatie.)

Muumi zei

Als we het toch over ereschuld hebben:

Hare Majesteit de Koningin reikt woensdagochtend 31 mei op het Binnenhof in Den Haag de Militaire Willemsorde uit aan de 1ste Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade.

De Poolse generaal-majoor Stanislaw Sosabowski, die de eenheid leidde, ontvangt postuum de Bronzen Leeuw.

De Poolse eenheid ontvangt de hoogste militaire onderscheiding wegens haar inzet tijdens de operatie Market Garden in september 1944. Market Garden was de grootschalige geallieerde luchtlandingsoperatie bij de bruggen van Arnhem en Nijmegen. Daarnaast krijgt generaal-majoor Sosabowski postuum de dapperheidsonderscheiding vanwege zijn persoonlijke inzet bij deze operatie.

(bron: RVD)

Natasha en Frans zei

Muumi, waar haal in godsnaam de tijd vandaan om dit alls uit te zoeken?
En jij maar roepen dat de Helmonders niet werken ! ;-)

Groeten!

Muumi zei

Frans: gewoon, zoals het hoort. Ik blog de dingen die ik tegenkom...

Bootsma zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Muumi zei

Benieuwd hoe de NS omgaan met oud-strijders? Zie mijn bijdrage van vandaag.