woensdag 19 april 2006

Greenpeace, Tsjernobyl en mensaap

Onze huisje-boompje-beestje-beschermers van Greenpeace hadden niet alleen bezwaar tegen de kippenshow van Zjirinovski. Gisteren (dinsdag) uitte de milieuorganisatie zware kritiek op een vorig jaar verschenen rapport van het Tsjernobylforum.

De kern van de zaak: volgens Greenpeace sterven 200.000 mensen aan de gevolgen van de kernramp van 26 april 1986. Dat is een klein beetje meer dan de 56 doden waarvoor het Tsjernobylforum haar handen in het vuur wil steken. (Vierduizend waarschijnlijke sterfgevallen niet meegeteld.)

De reactie van Greenpeace op het rapport van het Tsjernobylforum komt wat hysterisch over en de bronnen van de milieuorganisatie klinken niet echt overtuigend: de Wit-Russische nationale academie van wetenschappen... Anderzijds kan Greenpeace wel eens gelijk hebben: the worst is still to come.

Vandaag (woensdag) lees je er meer over in de GPD-kranten en zaterdag tref je in deze kranten mijn feature aan over mijn bezoek aan de idyllische plekjes Tsjernobyl, Pripjat en Slavoetitsj.

Over de consequenties van de kernramp blijft het hoe dan ook kibbelen geblazen. Mythe of werkelijkheid? Ook collega en vriend Coen van Zwol is er niet zeker van. Bestaat de harige mensaap die zich in de bossen van Tsjernobyl zou schuilhouden echt?

1 opmerking:

Vedat zei

Ik zou er zelfs niet van opkijken als het aantal doden van Tsjernobyl het miljoen te boven gaat.
als de mensaap zich kan redden, mag hij van mij bestaan. Hopelijk wordt hij dan nooit gevangen.