maandag 20 februari 2006

Ereveld: 97e familie gevonden

Het uur U nadert nu in Oekraïne de nabestaanden van Andrej Babitsj zijn gevonden. We moeten de gegevens nog controleren, maar vandaag ontvingen we een brief van de achterkleindochter van sovjetsoldaat Babitsj, die begraven ligt op het Russisch Ereveld in Leusden. Haar 68-jarige opa, de enige zoon van de soldaat, is nog in leven.

De familie van Babitsj is de 97e die we hebben opgespoord. Het getal honderd, een mijlpaal, komt dus steeds dichterbij. Ons is al gevraagd of we nog iets bijzonders gaan doen, als de honderdste familie is gevonden. Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Honderd is ook maar een getal en niet het streefaantal. Maar als er suggesties zijn, dan hoor ik het graag.

De meidagen (dodenherdenking, bevrijdingsdag en de Russische viering van de overwinning op nazi-Duitsland op 9 mei) naderen alweer. Het ziet ernaar uit dat opnieuw nabestaanden aanwezig zullen zijn bij de herdenking. Zij brengen dan voor het eerst een bezoek aan het graf van een vermist familielid, al reizen zij dit jaar op eigen gelegenheid en dus op eigen kosten. Als er mensen zijn (bij voorkeur Russisch-sprekenden) die onderdak kunnen bieden of op andere wijze willen helpen tijdens het bezoek van deze nabestaanden, laat het dan even weten!

(Foto Annemiek Littlejohn, 19.02.2006)

2 opmerkingen:

Hayo zei

super. Van harte. Op naar de 100. Ik hoop alleen dat je er meer opspoort. De families hebben het recht te weten. Bij 100, zou ik gewoon een goede fles openen en zeggen: Dit is nog maar het begin.

dutchbat zei

echt goed wat je doet. als de lenin-orde nog bestond dan kreeg je 'm.