woensdag 22 februari 2006

Drizzle

Nee, er is niets mis met het icoontje dat de temperatuur in Moskou weergeeft. Het was vandaag echt één graad bóven het vriespunt. Voor het eerst in een maand tijd.

Tot mijn grote verdriet is de kou weg. Het weericoontje vertelt ons nu dat Moskou wordt geteisterd door Heavy freezing drizzle. Geen idee wat dat betekent, maar veel goeds kan het niet zijn. Drizzle, het klinkt vies en nat.

Nou, vies en nat is het in Moskou. De sneeuw bevriest niet meer, maar verandert in diepe plassen. Meng dat water met de stof en rommel op straat en je hebt een smerige blurrie die tot boven je knieholten je broek bevuilt. Plets, plets, plets en dat tot en met april. Nee, laat die vrieskou maar snel weer terugkomen. Desnoods min 30, als er maar geen drizzle is.

4 opmerkingen:

Marloes de Koning zei

Jij hebt tenminste een fatsoenlijke winter gehad. Die paar dagen kleefsneeuw hier tellen niet eens. De Balkan heeft me teleurgesteld.

Hayo zei

ja, en wij hier maar wachten op die kou, die niet kwam, maar steken bleef in de buurt van Berlijn. Henk Kroes had alles al klaar voor een nieuwe tocht der tochten die zwaarder zou worden dan de versie van '63. Niet dus. Drap, zo zei Kroes, zou geweldig zijn.

Windy zei

Aha, plusgraden. Ook elke winter het favoriete onderwerp in Noorwegen (dit jaar afgewisseld met een klaagzang over de voor de Noren mislukte Olympische Spelen). Temperaturen boven het vriespunt zijn namelijk levensgevaarlijk. Meters lange ijspegels die de hele winter mooi aan de dakgoot hebben gehangen, ontpoppen zich ineens als moordwapens. Er overlijden regelmatig voetgangers die zo'n ding op hun kop hebben gekregen. Wie nog niet dood wil moet de pegels in de gaten houden en ontkomt niet aan het lichamelijke ongemak van een stijve nek.
Ik snap niet dat landen die toch zo veel ervaring hebben met sneeuw en vorst hier nog geen slimme oplossing voor hebben. Hoe doen ze dat in Moskou als de drizzle inzet?

Remco zei

In Moskou zijn ze wel zo handig om beruchte ijspegels aan te merken door er een klein hekje neer te zetten of een rood lintje op te hangen. Over ijspegeldoden hoor of lees ik eigenlijk nooit iets. Maar dat komt misschien omdat men hier niet kijkt op een paar doden meer of minder.

Verder hebben we natuurlijk onze Tadzjiekse en Oezbeekse vrienden, die - sneeuw of drab - de hele winter gewoon door blijven vegen (zelfs onverstoorbaar rond de ingestorte markt!). Maar er is geen beginnen aan natuurlijk. Dus vooral langs stoepranden ontstaat een diepe, brede derrie met her en der voetstapafdrukken.

Nogmaals, achter onze flat wordt op de ijsbaan al maanden volop geschaatst. Neem je schaatsen mee, dan zorgen wij voor koek en zopie.