Valeri Gergjev mag in NRC/Handelsblad de leugens van het Kremlin nog eens herhalen. Het is moeilijk te begrijpen dat verstandige mensen zich zo laten beet nemen:
,,Niemand laat hier de Georgische tanks zien die Tschinvali beschoten.''
Vrijwel alle westerse media hebben vanaf dag 1 uitgebreid bericht dat Georgië Zuid-Ossetië heeft aangevallen. Dat over de verwoestingen zelf aanvankelijk (!) weinig is geschreven, komt doordat de Russen de regio hermetisch gesloten hielden voor buitenlandse en kritische journalisten door middel van een ingewikkelde accreditatieverlening.
,,Van de 7de op de 8ste augustus zijn [in Tschinvali] ontelbare mensen vermoord.”
Gergjev gaat kennelijk nog uit van de 2500 doden die aanvankelijk werden gemeld, glasheldere leugens die de Russische geloofwaardigheid geen goed deed. De dodenlijst vermeldt nu 312 slachtoffers. Ik weet niet tot hoeveel Gergjev kan tellen, dus kan moeilijk beoordelen of 312 voor hem ontelbaar is.
,,[Tschinvali] is net Stalingrad.''
De vergelijking gaat natuurlijk compleet mank, niet alleen omdat in en rond Stalingrad honderdduizenden doden vielen en de strijd veel langer duurde, maar ook omdat de Georgiërs in actie kwamen binnen de eigen landsgrenzen terwijl de nazi's een ander land binnenvielen.
,,Ik heb de Georgische president Saakasjvili wel 500 keer op CNN gezien en Poetin maar een keer of drie, en dan nog zeer ingekort.''
Niet alleen is dit op zijn minst zwaar overdreven, ook is het volledig aan het Kremlin te wijten. De PR-machine daar werkt slecht en is vooral gericht op interne consumptie, zodat de mensen slechts een deel van de werkelijkheid tot zich krijgen. Voor zover de PR wel voor de buitenwereld is bestemd, ontbreekt elke vorm van subtiliteit. Met leugens als 'genocide' en 2500 doden win je de westerse pers niet voor je standpunten.
,,Tsjetsjenië is een totaal ander verhaal. [...] In Tsjetsjenië doden ze elkáár!”
Gek dan dat het rovende, moordende en verkrachtende Russische leger er optrad.
,,Hoho, de Osseten hebben niemand gedood.''
Sure. In een oorlog tussen twee partijen doodt alleen de ene partij.
vrijdag 12 september 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
14 opmerkingen:
HumanRightsWatch telt minder dan 100 slachtoffers aan Zuid-Ossetische zijde.1)
HRW onderzoekster Anna Neistat meldt dat 44 doden naar het mortuarium zijn gebracht. 2)
1)http://www.iht.com/articles/ap/2008/09/11/news/Russia-Georgia-Death-Toll.php
2)http://www.guardian.co.uk/world/2008/aug/13/georgia?gusrc=rss&feed=networkfront
Een collega trof in Zuid-Ossetië ongeveer tachtig nieuwe graven aan. Veel slachtoffers zouden echter zijn overgebracht naar Noord-Ossetië. Maar hoeveel slachtoffers er ook zijn gevallen, in elk geval veel minder dan tweeduizend.
Een aanvulling:
De dirigent prijst het culturele climaat in Venezuela.1)
Toevallig net als de Russische strategische bommenwerpers daar zijn aangekomen en ook gezamelijk vlootoefeningen van Rusland en Venezuela zijn aangekondigd.
1)NRC H 15 september pg 11 Gergjev Festival
"Valeri Gergjev mag in NRC/Handelsblad de leugens van het Kremlin nog eens herhalen. Het is moeilijk te begrijpen dat verstandige mensen zich zo laten beet nemen(...)." Wat een aanmatigende toon! Zo van: wij in het Westen zullen wel even uitmaken hoe de vork in de steel zit en wie er gelijk en wie ongelijk heeft. Even arrogant als naief. Degenen die de Russische pers lezen weten allang dat er veel minder doden zijn gevallen dan aanvankelijk werd beweerd. Per saldo is dit artikel alleen maar opinierend: het is het ene woord tegen het andere.
"Valeri Gergjev mag in NRC/Handelsblad de leugens van het Kremlin nog eens herhalen. Het is moeilijk te begrijpen dat verstandige mensen zich zo laten beet nemen(...)." Wat een aanmatigende toon! Zo van: wij in het Westen zullen wel even uitmaken hoe de vork in de steel zit en wie er gelijk en wie ongelijk heeft. Even arrogant als naief. Degenen die de Russische pers lezen weten allang dat er veel minder doden zijn gevallen dan aanvankelijk werd beweerd. Per saldo is dit artikel alleen maar opinierend: het is het ene woord tegen het andere.
Een weblog beoogt ook opiniërend te zijn, maar mijn opinie is in elk geval beter op de hoogte van de feiten dan Gergjev, hetgeen ik betreur.
En nog een keer: ik maak geen onderdeel uit van "wij uit het Westen" en ik maak niet uit "wie er gelijk en ongelijk heeft". Ik probeer slechts met een aantal voorbeelden, aan beide zijden, te laten zien hoe de (propaganda)oorlog is gevoerd en zich heeft ontwikkeld.
"Ik probeer slechts met een aantal voorbeelden, aan beide zijden, te laten zien hoe de (propaganda)oorlog is gevoerd en zich heeft ontwikkeld."
Sorry, ik ben niet overtuigd.
(Discussie gesloten.)
Discussie gesloten? Lijkt me een typisch Russische oplossing...
Wat is te verwachten van een geengageerd Westers journalist?!
@Irina: Goede vraag. Of was het geen vraag?
Een retorische vraag. Iedereen weet toch wat het antwoord zou zijn. Veel journalisten zijn net huisdieren, je weet wel wat ik bedoel... Juist daarom had ik geen zin om de journalistiek te gaan studeren...
Je blijf je leven lang je brood verdienen op die manier: Rusland aanvallen. Niet als een krijgsheer, nee, dat gaat niet, daar ben je te klein voor, maar als een zakhondje van de VS, dat toch wel wat krijgt: zijn kost. Veilig en voedzaam.
Dus meneer Reiding, ik wens u geen succes in uw werk want ik sta aan de andere kant van de wereld.
@ Irina: Je schaart je in goed gezelschap. Mussolini en Bush bijvoorbeeld gebruikten dezelfde gedachte: "you are with us or against us".
Ik ben geen schoothondje van de Amerikanen, ik verdien mijn geld niet met het aanvallen van Rusland en ik doe dit niet levenslang.
Je lijkt inderdaad aan een andere kant van de wereld te staan: die van de onwetenden die onvoorwaardelijk geloven in de goedheid van de Russische leiders en de grootsheid van Rusland. Ik geloof daar niet in en ben op Rusland net zo kritisch als op de VS of Nederland.
Het enige verschil is dat kritiek in die landen geuit kan worden zonder dat je klappen krijgt, in de gevangenis belandt, als extremist wordt bestempeld, in een psychiatrische instelling wordt gestopt, opgeroepen wordt voor het leger ondanks een medisch attest of wordt vermoord om wat je vindt. En als er dan toch een of andere onverlaat op eigen houtje te ver gaat in Nederland (Van Gogh, Fortuyn), dan is de samenleving geschokt, doen de media hun best de waarheid te achterhalen, probeert de politie de daders op te sporen en probeert het openbaar ministerie hen te vervolgen. Dat heb ik Rusland niet zien gebeuren na alle politieke moorden.
En als Georgië Zuid-Ossetië binnenvalt (wat ik - nogmaals - op geen enkele wijze goedpraat), dan zijn de zwartkonten die dagelijks in Moskou worden gediscrimineerd (zo niet vermoord) plotseling Russische staatsburgers die te hulp geschoten moeten worden.
Over zulke zaken bericht ik, ja. Dat is mijn vak, ja. En daarvoor word ik (slecht) betaald, ja. Niet door de Amerikanen, maar door onafhankelijke nieuwsorganisaties.
Ik heb nu geen tijd om op uw woorden te reageren. Volgende week pas, waarschijnlijk. Neemt u me er niet kwalijk voor.
Een reactie posten