maandag 1 september 2008

Dodenvlucht KAL 007

Over Koude Oorlog gesproken: vandaag is het precies 25 jaar geleden dat de Russen een Koreaans passagiersvliegtuig uit de lucht schoten. Alle 269 inzittenden zouden om het leven zijn gekomen.

De verantwoordelijken houden tot op de dag van vandaag echter vol dat zij niet geloven dat er passagiers aan boord waren (commandant Anatoli Kornoekov bijvoorbeeld). En ze hebben de steun van veel Russen, bijvoorbeeld op Sachalin, waar ik onlangs de meningen peilde.

De Russen geloven dat er sprake was van een spionagevlucht en als je naar het vluchtnummer kijkt, tsja, dan kun je niet anders dan verklaren dat zij daar redenen voor hadden: zat James Bond aan boord bij de KAL007?

Na 25 jaar wordt er nog altijd volop gespeculeerd wat er is gebeurd met het toestel. Feit is dat de Sovjets voortdurend leugens hebben verspreid. Gennadi Osipovitsj, de straaljagerpiloot die het vliegtuig neerschoot, erkende dat in 2003:

De sovjet-overheid moest zich rechtvaardigen en dus een list gebruiken. Gemeld werd dat het vliegtuig zijn lichten niet aan had, dat de piloot niet kon bepalen wat voor soort vliegtuig het was, dat hij probeerde contact te leggen via de radio maar geen antwoord kreeg, dat Osipovitsj daarna warschuwingsschoten loste met lichtgevende, te traceren projectielen.
,,Alles was met witte draden genaaid (gelogen)’’, zegt Gennadi Nikolaevitsj. Nu kan hij het zich veroorloven om over de gebeurtenissen van toen met lichte ironie te praten. ,,De Japanners namen al onze gesprekken op [dus ze wisten dat alles gelogen was; RR]. En ik rapporteerde aan de grond dat het vliegtuig zijn knipperlichten aan had. En het was niet mogelijk om radioverbinding te maken want we hadden de speciale frequentie niet. Later pas kwamen er jongens uit Moskou om mijn rdiouitwisselingssysteem aan te passen. Genoteerd werd dat de knipperlichten zogenaamd uit waren. En op 3 september moest ik voor de camera’s staan. Mannen van de generale staf hebben voor mij opgeschreven wat ik moest zeggen.’’

Je zou er een boek over schrijven, als er niet al honderd over verschenen waren.

Geen opmerkingen: