woensdag 20 augustus 2008

Oorlog (27) - Komkommertijd

Niet zo lang geleden kreeg ik het verzoek een verhaal te maken over de komkommertijd in Rusland, de nieuwsluwe periode waarin de media van gekheid niet weten waar ze over moeten schrijven. De Russische term is "mjortvyy sezon" oftewel "dood seizoen". Dat hebben de Russen (en Georgiërs) deze zomer wel erg letterlijk genomen...

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Remco
Ik was een beetje verraast door de manier van de Nederlandse media over de conflivct in Georgie te vertellen. Geen woord aan de Russen. Ook geen citaat van de Russische overheid over de conflict. Alleen referenties aan NAVO en CNN. Hoe kunnen journalisten zich zo partijdig opstellen? Bijvoorbeeld volgens Lavrov zijn Georgiers ook naar hun kazernen nog niet teruggetrokken - waarom zegt niemand ook over het feit dat ze de overeenkomst van 6 punten onvoldoende respecteren?
Vreemd is dit!
Dank
Sergey Pletnev

Remco Reiding zei

Hoi Sergey,

Dank voor je bericht!

Wat je beweert, klopt niet. Er is voldoende aandacht geweest in de Nederlandse media voor de Russische standpunten en voor de Russische uitspraken. Geen enkel artikel heb ik gelezen in de Nederlandse media dat verwijst naar CNN.

Ik daag je uit om het tegendeel te bewijzen aan de hand van concrete voorbeelden.

Zoals vaker op dit blog uitgelegd: het nieuws is langzaam maar zeker verschoven van Georgische aanval naar Russische bezetting. Dat is een logische, synchrone ontwikkeling in de berichtgeving. Dat over het laatste bericht blijft worden, is omdat Rusland zijn afspraken niet nakomt.

Wat betreft de bewering dat ook de Georgiërs zich niet houden aan de afspraken: dat kan heel goed kloppen en ik heb daar - bijvoorbeeld op de radio - ook melding van gemaakt. Maar je niet terugtrekken naar je kazerne staat natuurlijk in geen verhouding tot een ander land grotendeels bezet houden.

Bovendien: veel westerse media willen graag berichten over de zogenaamde genocide op het Ossetische volk, de etnische zuiveringen en de gruwelijkheden door het Georgische leger in Zuid-Ossetië. Maar gek genoeg lieten de Russische autoriteiten nauwelijks westerse media toe. Rara waarom? Maar wel klagen dat er sprake is van oneerlijke berichtgeving...

En nog een eerder argument aan de hand van een Nederlands spreekwoord: de pot verwijt de ketel. In Rusland bestaan nauwelijks onafhankelijke media, in Nederland wel.

Groet,
Remco

Anoniem zei

Hoi Remco, dank je voor je reactie. Voor duidelijkheid, ik vertegenwoordig Rusland helemaal niet. Ik vind het jammer dat vele mensen in Nederland geen kans hebben gekregen om eigen beeld te maken van gebeurtenissen. Want ze kregen in plaats van feiten waren de interpretaties van redacties: Rusland wil Georgie terug in zijn imperium, en dergelijke. Ik zeg het zonder Rusland te ondersteunen in dit conflict maar wel met geloof dat realiteit meer ingewikkeld is dan alleen de intentie van Rusland Georgie te vernederen of aan het Westen "een seintje te geven" over wie de baas is in de Caucasus.

Remco Reiding zei

Hoi Sergey,

Dank voor je toelichting.

Het nieuws wordt, vanzelfsprekend, overgebracht aan de lezer via nieuwsverhalen en nieuwsberichten. Na de komst van steeds meer en snellere nieuwsbronnen (denk aan internet) zijn kranten er - mijns inziens - steeds meer voor uitleg en duiding. We kennen daarvoor de genres achtergrondverhaal en (nieuws)analyse. Daarnaast zijn er reportages van correspondenten op locatie, waarin veel sfeer en observaties voorkomen.

Het kan zijn dat lezers soms een simpele versie van het ingewikkelde conflict hebben voorgeschoteld gekregen. Maar ik geef het je te doen, mensen deze complexe materie uitleggen terwijl de meesten nooit van Zuid-Ossetië hebben gehoord (en sommigen, echt waar, nooit van Georgië).

Ik denk dat de lezers van Nederlandse kranten in zijn geheel een heel aardig beeld hebben gekregen van de situatie, mits ze de krant(en) goed hebben gelezen. Maar het kan best zijn dat je het niet eens bent met de strekking van een meerderheid van de analyses. In Nederland mag je gelukkig voor je mening uitkomen, ook als die niet strookt met de machthebbers. ;-)

Groet,
Remco