vrijdag 8 augustus 2008

Oorlog (2)

Ik heb niet de pretentie hier een volledig overzicht te geven van alle gebeurtenissen in het conflict over Zuid-Ossetië en van hoe media daarover berichten. Het volgende is dus slechts een op zichzelf staande opmerking:

Bij propagandakanaal Russia Today beweert de tv-hoer Peter Lavelle (zie ook hier) dat "westerse, bevooroordeelde, media" Saakasjvili zijn "propagandapraatje" lieten doen en dat de Verenigde Staten ongetwijfeld toestemming hebben gegeven voor dit "buitensporige geweld van Georgië" dat "erg doet denken aan de Amerikaanse invasie in Irak". Hoezo de pot verwijt de ketel...

We moeten wél geloven dat het goedaardige Rusland slechts opkomt voor zijn brave burgers. Alsof Rusland niet negentig procent van de Zuid-Ossetiërs paspoorten heeft gegeven, ópdat het Kremlin kan opkomen voor zijn "burgers". En alsof het niet dezelfde middelen (tanks, gevechtsvliegtuigen etc.) inzet om zijn doelen te bereiken.

Sorry, maar toch echt liever CNN (waar Lavelle op doelde) dan Russia Today.

7 opmerkingen:

Klaas zei

CNN is dus wel objectief?
Wordt Georgie niet gesteund door de VS?
Het Westen is natuurlijk pro-Georgie.
Weer erg gemakkelijk om Rusland te veroordelen.
Zo te horen ben jij ook tegen Rusland. Objectief?

Remco Reiding zei

Beste Klaas,

Je hebt kennelijk mijn stuk niet goed gelezen. Ik schreef dat de pot de ketel verwijt, hetgeen niet betekent dat er geen pot bestaat.

Waarom zouden de VS en het Westen Georgië - in algemene zin - niet mogen steunen?

En ja, ik ben onafhankelijk en neutraal. Jij ook?

Groet,
Remco

Klaas zei

Is Saakasjvili volgens jou nu begonnen of niet?

Klaas

Remco Reiding zei

Klaas,

Als je het mij vraagt, is het onduidelijk wie is begonnen. Sowieso is er de vraag wat het begin is. En: het begin van wat? Een kwestie van de kip en het ei mijns inziens.

Groet,
Remco

jaap en lucie in rusland zei

Hmmm, Kosovo werd gesteund door NAVO, Amerika en de EU in zijn streven naar onafhankelijkheid van Servie, omdat de (Albanese) bevolking dat wilde. De bevolking van Zuid Ossetie wilde al heel lang zich voegen bij Noord Ossetie en wordt daarbij gedwarsboomd door Georgie, dat zich gesteund weet door NAVO, Amerika en de EU. It's a strange world.
Dan nog dit:
Waarom wilde Saakasjvili uitgerekend op de vooravond van de Olympische Spelen orde op zaken stellen in deze, sinds lange tijd afvallige provincie? Vrijwel alle wereldleiders waren toen in Peking. Toeval?
Waarom stuurt Saakasjili zijn vrouw naar de uitvaart van de omgekomen RTL-camerman? Pure propaganda.
De bron van dit en ook andere problemen in de Kaukasus ligt in zijn graf: Stalin, die de kaart van de Sovjet republieken destijds geheel naar eigen inzicht herinrichtte, geen rekening houdend dat dit grote demogafische gevolgen zou kunnen krijgen in de toekomst.

Remco Reiding zei

@ Jaap:

1. Mee eens. De Russen hebben hier ook een sterk punt.

2. Het staat niet vast dat Saakasjvili is begonnen (en sowieso is dit wat mij betreft een kwestie van de kip en het ei). Medvedev was ook niet in Peking op dat moment. Is geen geldig bewijs.

3. Deels waar. Ik vond het ook naar dat Saakasjvili zijn vrouw een beetje opdrong aan de familie van Storimans. Mogen zij zelf bepalen wie er op de uitvaart komt?
Anderzijds: Saakasjvili spreekt zijn medeleven uit, Sergej Ivanov suggereert dat Storimans niet eens is beschoten. (...)

4. Stalin is de oorzaak van veel ellende en hij wist dondersgoed wat de gevolgen zouden zijn!!!

Remco Reiding zei

@ Jaap: Kijk, dat is precies wat ik bedoel: http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/3561016/Twijfel-over-komst-Sandra-Roelofs.ece