Vorige maand eindigde bij het parlement in Georgië een dagenlange demonstratie van de oppositie met gewelddadig optreden van de politie. Dezelfde dag werd een tv-station gesloten en de noodtoestand afgekondigd.
De machthebbers van nu vergelijken de situatie met 1991/1992, toen demonstraties, geweld en een staatsgreep culmineerden in een burgeroorlog en de afscheiding van Abchazië en Zuid-Ossetië. Ze hadden geen andere keuze dan de noodtoestand af te kondigen, zeggen zij.
De oppositie drong aan op vervroegde parlementsverkiezingen, maar president Michail Saakasjvili bood presidentsverkiezingen aan, ongetwijfeld in de verwachting dat de oppositie niet met één sterke tegenkandidaat op de proppen kan komen. De stembusgang heeft plaats op 5 januari, een dag voor kerstavond en de kerstdagen volgens de orthodoxe kalender. Toeval? Mwa...
Als Saakasjvili in de eerste ronde al wint, dan voorspellen oppositieleiders nieuwe protesten. Voor het parlement - strijdtoneel in 1991/1992, in 2003 en 2007 - is al een immense kerstboom geplaatst. Ook worden - zo lijkt het - kerststalletjes over de hele breedte van de stoep geplaatst. Toeval? Mwa...
Het stopbord lijkt symbolisch: verboden in te rijden voor auto's of verboden hier te demonstreren?
maandag 17 december 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Interessant wat er gebeurt in Georgie. Saakasjvili werd hier in het westen juist altijd neergezet als een democraat, die Georgie naar vrijheid, democratie (en Europa) zou leiden. En nu opeens gebruikt 'ie Sovjet-methoden om de oppositie de mond te snoeren. What happened? Hebben we in het westen altijd een verkeerd beeld gehad van Saakasjvili, of is hij veranderd (en naar aanleiding van wst dan)?
Een reactie posten