donderdag 18 oktober 2007

Spartak - Haarlem

(Foto Poppe de Boer)

Wie heeft opgelet, zag op mijn blog al een tijdje het logo staan van de benefietwedstrijd Spartak Moskou - Haarlem. Die bijzondere wedstrijd wordt zaterdag om 12.00 uur gespeeld in het Loezjniki-stadion, dat 25 jaar eerder nog luisterde naar de naam Leninstadion.

Op die beruchte 20 oktober 1982 had een ramp plaats van grote orde. Spartak scoorde in blessuretijd 2-0, waarna de scheidsrechter floot voor het einde. Toeschouwers die zich al op de trappen bevonden wilden terugkeren naar binnen, terwijl anderen juist het stadion wilden verlaten. Allemaal door één deur, want de andere uitgangen bleken (en bleven) tot afgrijzen van de supporters gesloten. In de chaos, paniek en drukte werden op de spekgladde trappen zeker 66 mensen doodgedrukt.

De gebeurtenissen werden door de sovjetautoriteiten in de doofpot gestopt. Daarom zouden Nederlanders er pas jaren later wat over horen.

Het is aan de broers Michael en Edwin Struis te danken dat er een benefietwedstrijd komt. Prachtig en treurig tegelijkertijd, want de Russen hadden zoiets ook zelf kunnen initiëren. Joeri Novostroejev, de vader van één van de slachtoffers, vertelde me hoe hij ooit tevergeefs zelf had aangedrongen op een benefietduel. Fragmenten van mijn verhalen over de stadionramp vind je hier en hier.

Geen opmerkingen: