dinsdag 4 september 2007

Verkiezingskoorts Oekraïne neemt toe

Deze sfeerimpressie ontving ik van Hayo Bootsma, die net is teruggekeerd uit Kiev:

Een groep van een man of vijf staat op een viaduct over één van de drukke snelwegen van Kiev te zwaaien met blauwe vlaggen. Even verderop staan honderden witte borden met daarop de beeltenis van Julia Timosjenko. In de stad zelf vind je overal kleine oranje kraampjes waarop met grote letters "Ons Oekraïne" staat. De verkiezingskoorts in de hoofdstad van het op één na grootste land van Europa neemt weer toe.

Op 30 september kiezen de Oekraïners een nieuw parlement. President Viktor Joesjtsjenko ontbond op 2 april het vorige, nadat enkele van zijn partijgenoten waren overgelopen naar het kamp van premier Viktor Janoekovitsj. De spanning was zo hoog opgelopen dat beide partijen uit angst voor geweld besloten dat het beter was nieuwe verkiezingen uit te schrijven.


Op Maidan, het centrale plein in het centrum van Kiev waar de oranje revolutie plaatsvond, staan steeds meer mensen te "folderen". Het tentenkamp van de revolutie heeft blijkbaar zijn effect bewezen. Opnieuw worden overal kleine partytentjes opgebouwd. Maar niet alleen daar uiten mensen hun ongenoegen.

Voor verschillende overheidsgebouwen, waaronder het kantoor van Janoekovitsj, staan iedere dag enkele tientallen mensen. Ze roepen leuzen en zwaaien met vlaggen. Strijdend voor betere huisvesting, tegen de aanleg van een mega-supermarkt buiten de stad of tegen de bouw van nieuwe grote kantoorcomplexen. Onderweg naar het vliegveld Borispil, net buiten Kiev, geeft het blok van Julia steun aan een groepje demonstranten. Spandoeken en uiteraard borden met de Heidi-achtige foto's van Julia geven aan dat deze ex-premier het helemaal niet eens is met de plannen van de regering.

Het is de vraag in hoeverre de Oekraïners nog geloven in de politiek na alles wat de afgelopen tijd gebeurd is. In een peiling in juni zei 62 procent van de mensen naar de stembus te gaan. Bij de verkiezingen van maart vorig jaar was dat 70 procent. De interesse in de politiek neemt af. Al is daar op straat in Kiev weinig van te merken.

Geen opmerkingen: