woensdag 27 juni 2007

Een miljard voor Dinamo

Nu we het toch zoveel over voetbal hebben op dit blog besteed ik ook maar wat aandacht aan Dinamo. Dat krijgt een nieuw stadion enzo.

Nee, voetbal is geen oorlog in Rusland (zeker niet sinds het Tsjetsjeense Terek Grozni binnen een jaar weer degradeerde; de club beklaagde zich bij de almachtige Poetin over de anti-Tsjetsjeense arbitrage, hetgeen best eens zou kunnen kloppen, maar dat allemaal terzijde). Voetbal is geld in Rusland.

We hadden natuurlijk al de bemoeienis van Abramovitsj. Het volk had zich groen en geel geërgerd aan zijn aankoop Chelsea. Waarom geen Russische club? Oliegeld jatten in Rusland en het uitgeven in Engeland? Dat vond zelfs de president niet kunnen. Dus wist Roman niet hoe snel hij ook wat miljoenen in het Russische voetbal moest steken, want Poetin wil je te vriend houden. (Met onder meer een Nederlandse bondscoach als gevolg.)

En we hebben natuurlijk het geld verslindende (kippenhouderijen, porseleinfabrieken, kinderdagverblijven) Gazprom, dat vooral bekend is als afperser van voormalige Sovjetstaten. Het nationale gasbedrijf heeft ook nog een voetbalclub aan de lijst non-core businesses toegevoegd. (Met een Nederlandse trainer als gevolg.)

Maar de Russische voetbalcompetitie is net IJsselmeervogels-Spakenburg. Als de één een mooi stadion heeft, dan wil de ander dat ook, alleen dan net even mooier, groter en duurder. Lees maar.

3 opmerkingen:

Frank zei

(On)begrijpelijk. Dynamo speelt in een fantastisch stadion, maar er ligt zo'n lelijke sintelbaan omheen. De voetbalstadions in Moskou zijn veelal briljant. FC moskou kan beter een investering krijgen. Maar ja, er moeten zoveel mogelijk mensen in het stadion en er zit geen kip. Een nieuw stadion voor Zenit is beter. Altijd volle bak in het sfeervolle Petrovski, maar de club moet met de tijd mee.

hardscarf zei

Een miljard dollar...dat is iets minder als het Wembleystadion (1,57 mrd), maar wat een geld. Als bedrijven als Gazprom en VTB nu eens naar hun achterland keken (de duizenden kilometers verouderde pijpleidingen bijvoorbeeld die bijvoorbeeld Chanto-Mansië vervuilen). Maar ja; als het om geld uitgeven gaat, lijkt alles zich af te spelen in Moskou en Sint-Petersburg.

Natasha en Frans zei

@frank
Ik weet niet wat jij mooi vind, maar het huidige Dynamo-stadion vind ik in ieder geval spuug-lelijk!
Het enige wat mooi is aan dat stadion is de ruimte er omheen, verder is het een bouwval!