woensdag 25 april 2007

Oempa Loempa's

Onlangs nam ik een kijkje in het walhalla van de Russische zoetekauw, de chocoladefabriek Rode Oktober. Tegenover de Christus de Verlosser-kathedraal, waar Jeltsin gisteren lag opgebaard, vormen de fabrieksgebouwen van rood baksteen een markante plek in Moskou. Hier werken 2500 Oempa Loempa's (zie foto). Als de wind goed (verkeerd) staat, dan ruik je de cacao van de overzijde van de Moskva-rivier.

Dit beroemde complex gaat grotendeels tegen de vlakte, zoals zoveel in Moskou het aflegt tegen het favoriete speeltje van burgemeester Loezjkov: de sloophamer. Maar de burgemeester heeft natuurlijk wel gelijk: fabrieken horen niet in het hartje van een toch al vervuilde en overvolle stad.

We reden er gisteren langs met een Nederlandse bezoeker die al die sloop- en bouwactiviteiten evenmin was ontgaan. Overal wordt gebouwd, het maakt niet uit waar of hoe. ,,Er gebeurt heel veel op het gebied van ruimtelijke ordening.'' Coen en ik dachten tegelijkertijd hetzelfde: ,,Ordening is in Moskou niet het juiste woord.''

3 opmerkingen:

Bootsma zei

Toch is het doodzonde. Over smaak valt te twisten uiteraard maar dit was toch geen lelijk gebouw. Weet je of ze nog wat van het oude bewaren of gaat echt alles tegen de vlakte?

hardscarf zei

En Loezjkov gooit er mogelijk nog een termijn tegenaan, dus voorlopig zullen de verkeersproblemen (het horizontale deel van de "ruimtelijke ordening") nog wel even blijven.

Vicky zei

Zit ik dit artikeltje te lezen en denk ondertussen: leuke excursie als we ooit nog naar Moskow komen met onze bakkers...gaat het tegen de vlakte!! Jammer hoor. Nog bedankt voor het linkje van de bijzondere taarten!

Groetjes!

VIcky