zondag 22 april 2007

Jekaterinburg (1) - Gangstergraven

Niet de meest gezellige plek van Jekaterinburg wellicht, maar wel één van de meest bizarre: de Sjirokoretsjenskoje-begraafplaats. ,,Een elitair kerkhof'', zoals de steenhouwer zei, alsof je met een graf hier een beter plekje in de hemel kunt veroveren.

Hier liggen de bendeleden van de Tsentralnaja-maffia, die in het begin van de jaren negentig een bloedige gangsteroorlog uitvocht met ander geboefte. In de herfst van 1992 en het voorjaar van 1993 ging er bijna geen avond voorbij of de kogels vlogen in de rondte. Gebouwen vlogen in de brand, want rivaliserende misdaadgroeperingen hadden het ook op elkaars eigendommen voorzien.

De sportmannen van Oeralmasj, uit de fabriekswijk, kwamen als winnaar uit de strijd. De nieuwe boeven van de Tsentralnaja-maffia, die de centrale markt beheerste, redde het niet. De "blauwen", zo genoemd vanwege de blauwige tatoeages die hun gevangenisverleden markeerden, legden - als groepering - eveneens het loodje.

Levensgrote portretten op grafstenen van peperduur, geïmporteerd marmer herinneren aan de slachtoffers onder de Tsentralnaja-maffia. Ze dragen leren jacks of design-pakken. De een staat afgebeeld als succesvol kickbokser, de ander houdt de sleutels van zijn Mercedes in zijn hand. Een gezellig stel al met al.

De "blauwen" en Oeralmasj-jongens liggen uiteraard elders begraven. De ware cultuursnuiver kan een tour met gids boeken, als je wilt. Zie ook de foto's hier.

Gelukkig is het weer veilig in de provincie Sverdlovsk en hoofdstad Jekaterinburg. Behalve voor drugdealers en priesters dan, maar daarover later meer.

6 opmerkingen:

Peters zei

Ligt de tsaar ook in een gangstergraf of heeft deze helemaal geen graf meer? Overigens wel technisch een hoogstandje die grafstenen met portrait en andere gravures!

hardscarf zei

de overblijfselen van de tsaar en familie die (overigens al in 1979) werden gevonden in het bos bij Ganina Jama zijn gekaapt door de gouverneur van Sint-Petersburg in 1998 (voor de bijzetting in het familiegraf), waarover Rossel (gouverneur van Sverdlovsk) destijds erg boos was. Hij heeft nog wel een nieuwe kathedraal "op het bloed" voor de toeristen en pelgrims op de plek waar de familie werd vermoord (het Ipatiev-huis dat nog door Jeltsin werd platgegooid in 1977)

Is er trouwens nog iets bekend over hoe het verder ging met Oeralmasj na 2000? De beweging ging commercieel en de politiek in, maar later werden een groot aantal opgepakt (http://www.kommersant.com/page.asp?idr=500&id=605574) en werd Aleksandr Chabarov (doemalid en leider opgehangen gevonden in zijn cel) Heeft de groep nu nog enige invloed?

hardscarf zei

Nog een linkje naar een telegraafartikel over die kerk op het bloed uit 2002: http://krant.telegraaf.nl/krant/archief/20020928/teksten/bui.werden.kerk.jekaterinenburg.html

hardscarf zei

Nog een linkje dan: Khabarov is waarschijnlijk ook ergens bijgezet op de begraafplaats, maar de andere Oeralmasjleider (Alexander Koekovjakin) wist voortijdig het land uit te komen en staat nu op de lijst met most wanted van de MVD: http://eng.mvdrf.ru/?docid=363 (die echter niet helemaal wordt bijgehouden: Chodov (http://eng.mvdrf.ru/index.php?docid=290) is toch al weer een tijdje dood (http://nl.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Chodov)

Remco Reiding zei

@ Hardscarf: dank voor alle nuttige aanvullingen en links.

Vladimir Chodov is dood. Hij zorgde (bij mij) nog voor enige verwarring in Beslan. Het gerucht ging dat één van de rebellen zelf leerling was geweest van school nummer 1 en zij daardoor zo goed de weg wisten in het gebouw. Later kwam ik erachter dat één van de gijzelaars precies dezelfde naam had (Vladimir Chodov), dus ik vermoed dat dit het gerucht heeft gevoed.

Blijf vooral reageren!

Remco

Anoniem zei

Hallo Remco,
Ik heb net een documentaire gemaakt over de Russische dichter Boris Ryzhy (Ryzji in NL spelling) die uit Jekaterinburg komt en dicht over deze gangstergraven.
Ik heb een link naar je stuk over gangstergraven gemaakt op de site die ik over hem aan het maken ben. Hij is nog 'in de maak' maar je kan alvast een kijkje nemen.http://www.borisryzhy.com/test/

Film wordt 1 dec uitgezonden bij de VPRO.

Hartelijke groet,

aliona van der horst

aliona AT tiscali DOT NL