donderdag 1 maart 2007

Laatste tsaar

Was de laatste tsaar Nikolaj II (ook wel: Nicolaas II) slachtoffer van politieke repressie? Natuurlijk, zegt Hare Keizerlijke Hoogheid Maria Vladimirovna. Zij strijdt in de rechtbank voor rehabilitatie van de neef van haar grootvader (er zijn niet zoveel oude Romanovs meer over...).

Waarom kost het dan zoveel moeite om een officieel document te krijgen dat de laatste tsaar als slachtoffer erkent? Is Poetin tegen rehabilitatie? Nou nee, de huidige 'tsaar' van Rusland nam zelfs het initiatief voor de herbegrafenis van Maria Fjodorovna.

Zou het dan slechts de bureaucratie zijn die Loekjanov en Maria Vladimirovna dwars zitten? ,,Het zijn politieke krachten'', zegt haar advocaat German Loekjanov. In de genen van de Russen zit nog een vleugje communisme, denkt hij.

Verdient de tsaar rehabilitatie? Aleksandr Zakatov, woordvoerder van Maria Vladimirovna: ,,It is important to know that rehabilitation is not amnesty and not pardon. Rehabilitation is confession of the fact that with respect to the Tsar family criminal actions were made by the state.''

Maar al anderhalf jaar zit de zaak "muurvast" in de rechtbank. Ooit zal er een uitspraak moeten komen, want de kwestie moet worden behandeld. Ben benieuwd wat de uitkomst is...

Geen opmerkingen: